Prati nas

Mozaik

Hrvatski jezik

Protiv velepošasti nosite hihobrane kako ne bismo morali u obustavku

Rukozborac je predložena riječ za one koji zbog oštećenja sluha koriste znakovni jezik. Za izraz screenshotati predložena je riječ preklikati, riječ tabu zamijenila bi zabranjenica, a korektor prebrisač ili prebrisnik.

Objavljeno

|

foto: JESHOOTS.COM/Unsplash

Časopis Jezik i Zaklada Dr. Ivan Šreter i ove su godine objavili riječi koje konkuriraju za najbolju novu hrvatsku riječ. Od 19 odabranih riječi, tri će ih, odnosno njihovi autori, dobiti Nagradu “Dr. Ivan Šreter” za 2020. godinu. Čak osam riječi iz konkurencije povezane su s pandemijom COVID-19.

Pandemija bi tako bila velepošast, dok bi komorbidet možda mogli zamijeniti s riječju subolest. Dišnik ili disajnik bili bi respirator, a riječi društvostaj ili obustavka mogle bi zamijeniti englesku riječ lockdown. Tvrda plastična barijera koju neki nose ispred usa i nosa mogla bi postati hihobran. Oni koji su bili u kontaktu s oboljelima, mogli bi, umjesto u samoizolaciju, poći u samoosamu.

Osim toga, newsletter bi mogao biti novosnik, obnovnik bi mogao zamijeniti riječ regenerator, a suncozor bi bila lijepa riječ za solarni panel. Rukozborac je predložena riječ za one koji zbog oštećenja sluha koriste znakovni jezik. Za izraz screenshotati predložena je riječ preklikati, riječ tabu zamijenila bi zabranjenica, a korektor prebrisač ili prebrisnik.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.