Prati nas

Vijesti

EMA: AstraZenecino cjepivo samo mlađima od 60 godina

Neke zemlje koje nemaju problema s opskrbom, poput Njemačke i Francuske, već su ograničile primjenu AstraZenecinog cjepiva na mlađe od 60 godina.

Objavljeno

|

Gdje se cijepiti protiv gripe?
foto: CDC/Unsplash

Iako ga smatra sigurnim za sve dobne skupine, Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je da trebalo izbjegavati cjepivo AstraZenece kod starijih od 60 godina zbog bojazni od rijetke pojave zgrušavanja krvi. Njima bi, smatra EMA, trebalo administrirati Pfizerovo ili Modernino cjepivo.

Voditelj radne skupine EMA-e za COVID-19 Marco Cavaleri je kazao kako je i dalje njihovo stajalište da, “u kontekstu pandemije, korisnost cjepiva premašuje moguće rizike”.

Ova je odluka donesena u svjetlu činjenice da zaraza trenutno jenjava te da ima dovoljno drugih vrsta cjepiva na tržištu. Neke zemlje koje nemaju problema s opskrbom, poput Njemačke i Francuske, već su ograničile primjenu AstraZenecinog cjepiva na mlađe od 60 godina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.