Prati nas

Vijesti

Nepremostiva prepreka

Građani ne koriste pravo na nacionalnu mirovinu, što će se dogoditi s rezerviranim novcem?

Korisnika je četiri puta manje od predviđenog broja, a u proračunu je rezervirano 132 milijuna kuna.

Objavljeno

|

Kako do novca iz drugog stupa?
foto: PNiels Steeman/Unsplash

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem travnja broj korisnika naknade za starije osobe kolokvijalno zvane nacionalna mirovina dosegnuo je 4.842, što je tek 250 primatelja više nego u ožujku, analizira Tportal.

To je znatno ispod brojki koje su se spominjale prilikom uvođenja novčane pomoći za najugroženije kategorije stanovništva. Četiri mjeseca nakon uvođenja ove novčane pomoći vidljivo je da se broj novih korisnika znatno usporio te se može očekivati da će uz postojeće uvjete ostati na razini od oko 5.000 primatelja. Ova brojka znatno je niža od Vladinih projekcija stvarnog broja siromašnih građana bez prihoda.


Podsjetimo, nacionalna naknada za starije zamišljena je kao pomoć najnezaštićenijim kategorijama stanovništva. Prilikom njezina uvođenja početkom godine ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je da Vlada očekuje oko 20.000 korisnika, za što je u proračunu osigurano 132 milijuna kuna.

Na naknadu u visini od 800 kuna mjesečno imaju pravo hrvatski državljani stariji od 65 godina života koji nisu osigurali prihod za starost i ne ostvaruju pravo na mirovinu.

Iz umirovljeničkih udruga upozoravaju da je velika prepreka za ostvarenje ovoga prava to što korisnici moraju imati otvoren račun u banci, a riječ je o ljudima koji žive u siromaštvu i uopće ne koriste bankarske usluge. Stoga traže da se potencijalnim korisnicima omogući isplata putem pošte, piše tportal.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP