Prati nas

Zdravlje

Znanost

Idealna kombinacija: Prva doza AstraZenece pa druga doza Pfizera

Svako cjepivo stimulira imunološki odgovor na svoj način, a rezultat je veći broj antitijela i T-stanica.

Objavljeno

|

foto: Katja Fuhlert/Pixabay

Cijepljenje različitim vrstama cjepiva protiv koronavirusa jače stimulira stvaranje imuniteta, u odnosu na cijepljenje u dvije doze cjepivom istog proizvođača, objavilo je Sveučilište Sarske.

U istraživanju je sudjelovalo 250 osoba koje su u prvoj dozi dobile AstraZenecino cjepivo, a u drugoj dozi Pfizerovo. Takvo cijepljenje imalo je veću učinkovitost od dvostruke doze Pfizera ili dvostruke doze AstraZenece.

Kod cijepljenja različitim cjepivima dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitijela i za imunitet važnih T-stanica, što je i razumljivo, budući da svako cjepivo na svoj način pobuđuje imunitet. AstraZeneca je klasično vektorsko cjepivo, dok se u slučaju Pfizera radio o novoj tehnologiji – takozvanom mRNA cjepivu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.