Prati nas

Vijesti

Cijepi se

Mirjana Krizmanić: Postala sam invalid samo četiri godine prije izuma cjepiva protiv dječje paralize

Činjenicu da je strah od dugoročnih posljedica cjepiva protiv Covida nadvladao strah od bolesti, osobito kod mladih, donekle pripisuje i vjerskom učenju.

Objavljeno

|

jesmo li nepristojni?
Mirjana Krizmanić (screenshot: N1)

Prof.dr.sc. Mirjanu Krizmanić, autoricu brojnih bestselera s područja psihologije i jednu od najpopularnijih hrvatskih znanstvenica, osobno pogađaju sukobi oko cijepljenja. U razgovoru za Tportal kazala je da je neugodno je iznenađena brojnošću necijepljenih u Hrvatskoj, između ostalog zato što je u ranoj mladosti, samo četiri godine prije izuma cjepiva protiv dječje paralize, oboljela od te bolesti koja joj je uvelike obilježila život.

Zahvaljujući cjepivu, posljednji slučaj dječje paralize u Hrvatskoj zabilježen je 1989., a prije toga godišnje je bilo i više od 500 oboljelih od paralitičnog oblika bolesti.

“Čini mi se da bi svakoj razumnoj odrasloj osobi, neovisno o obrazovanju, trebalo biti jasno da jedino cjepivo štiti od bolesti. Ja sam u 14. godini od curice iz škole u Varšavskoj, koja se isticala u sportu, postala teški invalid. Meni je cjepivo pojam dostignuća ljudske pameti i dobrote, tj. pameti u službi toga da zaštiti druge od teških posljedica bolesti”, ističe Krizmanić.

Otkriva da je kao curica čitala knjigu “Dnevnik kirurga”, a u njoj je bio opisan i slučaj dječje paralize sa simptomima poput boli u zatiljku, povraćanja i na koncu oduzetosti. Nedugo potom osjetila je simptome i izvijestila majku da ima dječju paralizu, a ona se okrenula ocu i rekla mu da mala bulazni jer se dokopala njegovih knjiga. Nažalost, kći je bila u pravu.

“Mislim da bi trebalo sa strpljenjem ponavljati članovima obiteljima i prijateljima koje su posljedice necijepljenja. Stalno treba govoriti. Pa gdje ćeš veće nesreće u životu nego kad se odjednom teško razboliš. Ne žalim se ja, dobro sam proživjela, ali uz veliku cijenu. Moramo propagirati cijepljenje, time spašavamo živote”, napominje, dodajući da je izumitelj cjepiva protiv dječje paralize, dr. Jonas Salk, prvo cijepio svoje troje djece.

Činjenicu da je strah od dugoročnih posljedica cjepiva protiv Covida nadvladao strah od bolesti, osobito kod mladih, donekle pripisuje i vjerskom učenju.

“Ne smije se djecu učiti ‘bog dao, bog uzeo’, nego ‘pomozi si sam, pa će ti i bog pomoći’. Civilizirano društvo trebalo bi se boriti da daje što više informacija, da se zaštite djeca. Ovo nije bezazlena bolest, treba cijepiti i djecu”, kaže Krizmanić za Tportal.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.