Prati nas

Vijesti

Tržište rada

Umirovljenici sve češće rade na pola radnog vremena, prednjače muškarci

Najviše ih je, očekivano, u Zagrebu gdje je lipnju radilo 4.626 umirovljenika, druga je Primorsko-goranska županija s 1.726 umirovljenika koji su radili polovicu radnog vremena, a slijede Splitsko-dalmatinska i Istarska županija.

Objavljeno

|

foto: PAnnie Gray/Unsplash

U lipnju je u Hrvatskoj 15.201 umirovljenik povećao svoj kućni budžet radeći do polovice radnog vremena, odnosno najviše 20 sati tjedno, pokazuju to podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, piše Novi list.

Riječ je o korisnicima starosne i prijevremene starosne mirovine koji mogu raditi do polovice radnog vremena i pri tome zadržati svoju mirovinu, a u taj broj nisu uključeni branitelji ili djelatne vojne osobe koje također mogu raditi polovicu radnog vremena i zadržati punu mirovinu, što znači da je broj umirovljenika koji rade svaki mjesec moguće i za dvije ili tri tisuće veći.


Tako je, prema podacima HZMO-a, u lipnju u Hrvatskoj bilo 711.587 korisnika prijevremenih starosnih i starosnih mirovina koji su to pravo ostvarili prema općem mirovinskom zakonu, to znači da je njih 2,13 posto, odnosno svaki 47. umirovljenik radio do polovice radnog vremena.

Pri tome je riječ o umirovljenicima čiji je rad uredno prijavljen, odnosno nisu zarađivali “na crno” na poslovima poput čuvanja djece ili kućnih popravka, što je čest slučaj.

U lipnju ih prvi put bilo više od 15.000

Iako službeno radi tek dva posto umirovljenika koji to mogu, njihov se broj povećava jer se širi krug umirovljenika koji mogu raditi bez gubitka mirovine, pa je tako u lipnju taj broj prvi put prešao 15 tisuća. Prošle je godine u lipnju radilo 12.895 umirovljenika, što znači da je u godinu dana njihov broj porastao za gotovo 18 posto.

Prosječan broj umirovljenika koji su radili tijekom prošle godine je, unatoč zatvaranju gospodarstva, epidemiološkim mjerama i rekordnom padu gospodarske aktivnosti, porastao za čak 27 posto u odnosu na prosječan broj umirovljenika koji su radili u 2019. godini.

U kojoj županiji najviše rade?

Najviše ih je, očekivano, u Zagrebu gdje je lipnju radilo 4.626 umirovljenika, druga je Primorsko-goranska županija s 1.726 umirovljenika koji su radili polovicu radnog vremena, a slijede Splitsko-dalmatinska i Istarska županija.

Što se tiče djelatnosti u kojima umirovljenici pronalaze dodatnu zaradu, najviše ih je radilo u trgovini na veliko i malo, 2.876, a više od dvije i pol tisuće posao je pronašlo u stručnim, tehničkim i zdravstvenim djelatnostima.

Više od dvije tisuće umirovljenika radilo je 20 sati tjedno i u prerađivačkoj industriji, 1.647 u građevinarstvu, a gotovo tisuću u ugostiteljstvu i turizmu.

Što se tiče zanimanja, prema podijeli HZMO-a, nakon dolaska u mirovinu u različitim je granama nastavilo raditi najviše inženjera i tehničara te njima stručnih zanimanja, njih čak 2.818, dok je 2.354 starija građana angažirano kao “čelnici i članovi zakonodavnih tijela, čelnici i dužnosnici državnih tijela i direktori”.

Nitko od njih vjerojatno ne spada u skupinu umirovljenika koja se na dodatan rad odlučila zbog neimaštine i nedostatka novca za pokrivanje životnih troškova, uglavnom je riječ o ljudima koji nisu željeli prestati raditi u svojoj struci nakon 65. godine ili su politički angažirani kao dužnosnici.

Drukčije je motive imala većina od 1.679 umirovljenika koji su posao pronašli u uslužnim i trgovačkim zanimanjima, njih gotovo tisuću i pol koji su se zaposlili u obrtima ili pojedinačnoj proizvodnji ili gotovo 1.400 umirovljenika koje statistika vodi pod jednostavna zanimanja. Njima je prvenstveno motiv bio povećati svoja mjesečna primanja.

Uglavnom muškarci rade

Od 15.201 umirovljenika koji su radili u lipnju, njih 9.587 bili su muškarci, što je gotovo dvije trećine. Otprilike je jednak omjer i u PGŽ-u gdje muškarci čine 62 posto umirovljenika koji rade do polovice radnog vremena.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP