Prati nas

Aktivno starenje

Za sve generacije

Nordijsko hodanje je za svakoga: ‘S nama prohodaju i oni koji dođu jedva pokretni’

Nikada dovoljno hvale za dobrobiti nordijskog hodanja za starije osobe, čak i one koje se teže kreću ili imaju problema s ravnotežom, jer je riječ o hodanju sa specifičnim štapovima koji pružaju dodatni oslonac i povećavaju osjećaj sigurnosti pri kretanju. Ovu smo temu namjerno izabrali za jesen, da vas potaknemo već danas, jer edukatorica nordijskog hodanja Silvija Zoković između ostalog poručuje: ‘Ljudi često krivo misle da se u organizirane grupe hodača trebaju uključiti na proljeće, kad je lijepo vrijeme. A zapravo je 50 minuta ove aktivnosti triput tjedno prekrasno i poželjno upravo tijekom jeseni i zime, kad nam se samima teže pokrenuti i izaći iz kuće. Ugrijati ćete tijelo i dušu.’

Objavljeno

|

foto: Nino Fanuko

Nordijsko hodanje smatra se čak pedeset posto učinkovitijim od obične šetnje istom brzinom, jer je u ovu aktivnost uključen veći broj mišića. Stoga, ako tražite način kako popraviti fizičko i psihičko zdravlje, a niste više u formi i godinama za nešto zahtjevno, ovaj je oblik tjelovježbe možda baš za vas. O svim dobrobitima ove aktivnosti za zdravlje na zanimljiv način nam je govorila Silvija Zoković (52), profesorica kineziologije i kineziterapeutkinja koja nordijsko hodanje obučava i vodi već 18 godina.

Rezultati s bolesnima su čudesni

“U našim su grupama hodači svih dobi. Najstarija polaznica je gospođa Iva koja ima 82 godine. Odlučila se doći na tečaj jer se nadala da će joj nordijsko hodanje pomoći uslijed osteoporoze zbog koje je hodala pognuta prema naprijed. Primijetila je da se s godinama usporava pa se odlučno uhvatila redovitog prakticiranja i rezultati nisu izostali. Svi njezini su ubrzo primijetili da uspravnije i brže hoda. Ono što je bilo ključno za njezin napredak je bila čvrsta odluka da će ustrajati – dala si je u zadatak da svaki dan izađe iz kuće i prošeće po Maksimiru, i toga se držala. I druženje u grupi tijekom obuke joj je bilo ugodno, uvijek se među mojim hodačima stvori jedan duh podrške i zajedništva. Zadovoljna je što je započela s nordijskim hodanjem koje ju je poguralo naprijed u kvalitetniji život”, otkrila nam je edukatorica.

Većina polaznika tečajeva je srednje i starije dobi. “U moje se programe uključuju osobe koje vole hodanje pa u ‘nordijskom’ vide učinkovitiju i lakšu varijantu. Česti su oni koji uslijed sjedećeg posla imaju tegobe sa leđima, zglobovima, stresom. A upravo čudesne rezultate imam s onima kojima uslijed ozbiljnih dijagnoza i godina ne preostaje ništa drugo nego nordijsko hodanje jer se običnim hodom vrlo teško kreću”, doznajemo.

Tako iz dana u dan svjedoči poboljšanju zdravstvenog stanja mnogih svojih polaznika. “Članovi obitelji dovodili su mi na satove nordijskog hodanja gospodina iz Samobora koji je imao preko 80 godina i Parkinsonovu bolest te je još jedva mogao hodati uz pomoć štapa. I samu me iznenadilo koliko je napredovao u pokretljivosti u samo dva tjedna”, kaže Zoković.

“Imamo jednu stariju gospođu Darinku koja s nama redovito hoda i koja uvijek više puta tijekom hodanja usklikne da joj nordijsko hodanje pričinja najveću radost. Neumorna je, baš za pohvaliti”, dodala je naša stručna sugovornica.

Prilagodi se svakome

Hoda se, kaže instruktorica, danju, grupe su male i lako ih je prilagoditi svakome. Ako u grupi ima bržih i sporijih hodača, kreću se primjerice Maksimirom u jedan veći i terenski nezahtjevan krug, pa se nitko ne može izgubiti ili brinuti da zaostaje, a ona ih sve ima na oku. Nikakvo predznanje i specijalna kondicija vam ne treba.

“Tko god želi unaprijediti svoje zdravlje nordijskim hodanjem pod stručnim vodstvom, dobrodošao je bez obzira na tjelesnu kondiciju. Ukoliko je netko baš jako slabo pokretan i ne može se uklopiti u grupu, uvijek mu preostaje individualni tečaj. Ali jedno je sigurno – na kraju svakog treninga svi su sretni i zadovoljni. Duh zajedništva, prijeđeni kilometri, bolja cirkulacija i napredovanje u kondiciji i pokretljivosti snaže svakoga, a posebno starije osobe”, rekla je edukatorica s kojom mnogi vole hodati i po snijegom pokrivenim, ali uvijek lakšim i utabanim stazama na kojima se, kaže, “ne samo ugrijemo, već i pregrijemo”.

Maksimir i izleti

U Zagrebu se sa Silvijom hoda po Maksimirskom parku u kojem je u svako vrijeme prekrasna priroda odnosno okruženje koje krijepi dušu, dok hodanjem jačate tijelo. Glavni cilj je šetnja prirodom, potom druženje, ali i upoznavanje prirodne i kulturne baštine. Tko može, ide i na organizirane izlete na druge lokacije kao što su Karlovac, Slunj, Ozalj, Krašić, otok Pag, Brijuni, Kanfanar.

Što je zapravo nordijsko hodanje?

“Nordijsko hodanje je tjelovježba i način kretanja pri kojem uz posebnu tehniku  koristimo specijalno dizajnirane štapove. Slikovito možemo zamisliti da ruke i štapovi postaju naše dodatne, gornje noge koje nastojimo ravnopravno sa našim nogama zaposliti u kretanju. Na štapove se oslanjamo, ali istovremeno i odgurujemo prema naprijed i gore. Tada hodanje postaje lakše, duže i ugodnije, angažira se većina mišića tijela, a značajno se rasterećuju zglobovi kralježnice, kukova, koljena“, objašnjava Zoković.

foto: nordijskohodanje.hr

Kako ističe, štapovi za nordijsko hodanje su posebni i vrlo je važno da uz pravilnu tehniku imati i kvalitetne štapove. Tada hodanje postaje lako i ugodno. “Ti se štapovi bitno se razlikuju od planinarskih. Kod nordijskih štapova postoji velika razlika u kvaliteti i trajnosti. Oni moraju biti lagani i imati kvalitetne dijelove: narukvicu i cipelicu za hodanje po asfaltu. Udobni su za korištenje i mogu trajati 10 do 15 godina. Danas se štapove za nordijsko hodanje može kupiti u raznim trgovinama sportske opreme, no najbolje je obratiti se specijaliziranim trgovcima jer će oni svojim znanjem odabrati pravi štap za pojedinu osobu. Važno je odabrati primjerenu dužinu štapa koja ne ovisi samo o tjelesnoj visini, već o dužini ruku, nogu i koraka”, objasnila je Zoković.

Bolje od običnog hodanja

Nordijsko hodanje je aerobna aktivnost koja primjerenim intenzitetom jača srce, krvožilje i pluća, a što opet znači veću izdržljivost u obavljanju svakodnevnih poslova. Kao izvor energije koriste se uglavnom tjelesne masti što pogoduje postizanje i održavanju zdrave tjelesne težine. Sve cikličke aktivnosti kao hodanje, trčanje, veslanje, biciklizam i osobito nordijsko hodanje potiču lučenje endorfina – hormona sreće i tako uzrokuju dobro raspoloženje, pozitivan životni stav, potiču samopouzdanje, umanjuju depresiju i druge psihičke bolesti.

10 dobrobiti nordijskog hodanja za starije osobe:

  • Povećava masu, izdržljivost i jakost mišića cijelog tijela što poboljšava opću funkcionalnu sposobnost, brzinu hoda, lakše uspinjanje stepenicama, nošenje tereta i ravnotežu. Jači mišići štite zglobove od nestabilnosti i ozljeda.
  • Povećava koštanu masu i posljedično čvrstoću kostiju kod žena i muškaraca svih dobi te smanjuje faktore rizika prema padovima i lomovima.
  • Ublažava bolove u vratu, leđima i donjem dijelu kralježnice jer jača i isteže mišiće leđa koji podupiru kralježnicu.
  • Tijekom 60-ak minuta hodanja sa štapovima osoba prosječne težine sagori od 400 do 500 kcal u usporedbi sa 250 – 300 kcal pri hodanju bez štapova istom brzinom. Ovakva energetska potrošnja ukoliko se redovno provodi može značajno pridonijeti redukciji tjelesne težine pretilih osoba ali i održavanju  zdrave težine kod svih ostalih.
  • Smanjuje rizik za dijabetes tipa II,  a korisno je i za već oboljele od te bolesti jer velika kalorijska potrošnja pomaže u regulaciji šećera u krvi i smanjuje opterećenje na meka tkiva stopala u vježbanju koje inače liječnici redovito preporučuju svim dijabetičarima.
  • Redovito aerobno vježbanje izrazito osnažuje obrambene snage organizma (protiv infekcija, prehlada itd.)
  • Povećava funkcionalnu sposobnost krvožilnog sustava. Srce postaje snažniji mišić koji se manje umara pri bilo kojoj aktivnosti, a žile postaju elastičnije, čvršće i čitavo tijelo je otpornije na psihički ili fizički stres.
  • Izrazito povoljno djeluje na psihičku stabilnost, samopouzdanje, ublažavanje depresije i vraćanja vitalnosti i optimizma.
  • Zadovoljava sve medicinske uvjete za zdravstvenu tjelovježbu zbog jednostavnog i sigurnog provođenja, a izrazito povoljnog učinka na psihičko i fizičko zdravlje.
  • Gotovo sve starije osobe koje su imale priliku hodati u kontinuitetu od 50-ak minuta komentirali bi na kraju treninga: “Zar je već prošlo 50 minuta?”

Škola nordijskog hodanja za stariju populaciju održava se mjesec dana kroz jedan susret tjedno. ”Ako netko želi samo naučiti nordijsko hodanje i nastaviti sam, može se prijaviti na kratki tečaj, individualni ili grupni. Vjerujte, kad naučite pravilno hodati sa štapovima, to možete sami nastaviti raditi čak i na balkonu. Nakon što prođete obuku, s nama možete dalje grupno hodati jedan, dva ili tri puta tjedno”, uputila nas je kineziterapeutkinja. Sve detalje o nordijskom hodanju, organiziranim grupama i nabavci adekvatnih štapova za ovaj sport potražite na stranici Nordijskohodanje.hr.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija
u okviru projekta “Živim, učim, rastem – Aktivno starenje, zdravo starenje”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.