Prati nas

Vijesti

Trebaju nam

Novotny: 400.000 umirovljenika moglo bi i dalje raditi, prisilna mirovina je besmislica

Oni razmišljaju o dobu ranog kapitalizma, izrabljivanju radničke klase, teških uvjeta rada u tvornicama, a mi zapravo industrijske proizvodnje niti nemamo, kaže ekonomski analitičar o sindikatima.

Objavljeno

|

Damir Novotny (screenshot: Al Jazeera)

Ekonomski analitičar dr. Damir Novotni komentirao je za javnu televiziju novi Zakon o radu. Kaže da je europska, a ne samo hrvatska realnost da umirovljenici rade i kada steknu uvjete za mirovinu, jer nedostaje kvalificirane radne snage. Poručio je kako se Hrvatska treba ugledati na Njemačku.

“Njemačka nema Zakon o radu, ona ima kolektivne ugovore između radnika i poslodavaca. Njemačka je omogućila i državnim činovnicima rad na pola radnog vremena, omogućila je rad kod više poslodavaca i slično”, rekao je Novotny.

Naglasio je kako veliki broj uslužnih djelatnosti u Hrvatskoj radi u sivoj zoni, a smatra i da je prisilan odlazak u mirovinu besmislica, jer Hrvatskoj trebaju kvalitetni i radno sposobni, obrazovni ljudi.

Sindikati su po njemu, najkonzervativniji dio hrvatskog društva. “Oni razmišljaju o dobu ranog kapitalizma, izrabljivanju radničke klase, teških uvjeta rada u tvornicama, a mi zapravo industrijske proizvodnje niti nemamo. Mi nemamo tog tipa izrabljivanja radničke klase,” naglasio je. “Naši neki umirovljenicu su mladi, njih oko tristo, četiristo tisuća i mogli bi i dalje raditi”, kaže Novotny. Dodao je kako i Hrvatsku čeka uvoz radne snage. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.