Prati nas

Vijesti

Objavljeni su vodeći uzroci smrti u Hrvatskoj za 2020. godinu, COVID nije prvi

Stratifikacija po spolovima pokazuje značajna odstupanja od prosjeka pa potvrđuje ranije statistike prema kojima je COVID fatalniji za muškarce.

Objavljeno

|

foto: Mike Labrum/Unsplash

“Sve smrti pripisuju se COVID-u. Zbog toga nema podataka o umrlima od drugih bolesti.” To su neke od najčešćih tvrdnji osoba koje vjeruju da je pandemija bolesti COVID-19 izmišljena te da iza svega stoji globalna zavjera političkih moćnika i farmaceutske industrije.

No te je tvrdnje vrlo lako demantirati godišnjim izvješćem o mortalitetnim pokazateljima koje objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Tako je i prije nekoliko dana objavljeno Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj 2020. godine, a koje je sastavljeno tijekom rujna ove godine.

Prema Izvješću, u protekloj godini umrlo je 57.023 građana. To je 5.229 smrti više nego tijekom predepidemijske 2019. godine. Naime, Ministarstvo zdravstva je epidemiju bolesti COVID-19 uzrokovanu virusom SARS-COV-2 u ožujku 2020. godine.

Top 10 uzroka smrti u Hrvatskoj

Prema dostupnim podacima koronavirus nije vodeći uzrok smrti u 2020. godini. Na vrhu ljestvice jest ishemična bolest srca (13,3 posto), a slijede ju cerebrovaskularne bolesti (8,7 posto), dijabetes (8,2 posto), visoki tlak (7,9 posto) dok je COVID na petom mjestu  i njemu se pripisuje 7,9 posto smrti. Nadalje slijede karcinomi pluća i dušnika (4,9 posto), karcinomi debelog crijeva (3,6 posto), bronhitisi, emfizemi i astma (3 posto), ateroskleroza (2,8 posto) te zatajenje srca (1,5 posto).

Razlikuju se žene i muškarci

Stratifikacija po spolovima pokazuje značajna odstupanja od prosjeka pa potvrđuje ranije statistike prema kojima je COVID fatalniji za muškarce. Kada je riječ o muškarcima, u odnosu na 2019. godinu, na prvom mjestu ostala je ishemijska bolest srca, dok se na drugom mjestu pojavio COVID. Slijede cerebrovaskularne bolesti, šećerna bolesti, karcinomi dušnika i pluća.

Ishemijska bolest srca, hipertenzija, cerebrovaskularne bolesti, i šećerna bolest su i dalje vodeći uzroci smrti u žena, dok je COVID u 2020. godini zasjeo na peto mjesto. Osim toga, pokazalo se da je broj umrlih žena veći (više ih je u općoj populaciji), dok su muškarci umirali mlađi.

Podaci za starije od 65 godina

Kada se radi o osobama starijim od 65 godina, prva dva uzroka smrti su bolesti cirkulacijskog sustava i karcinomi. Potom slijede bolesti endokrinog sustava pa COVID na četvrtom mjestu. Na petom mjestu su bolesti dišnog sustava, na šestom ozljede, a slijede bolesti probavnog sustava, bolesti živčanog sustava i bolesti genitourinarnog sustava.

U 2020. godini od komplikacija u trudnoći, porođaju ili babinjama umrle su dvije žene.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija
u okviru projekta “Živim, učim, rastem – Aktivno starenje, zdravo starenje”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.