Prati nas

Vijesti

Novo normalno

Kako od sutra ući u poštu ili knjižnicu? Ovo su procedure

Iznimno, bez potvrde korisnici mogu preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, priopćila je Hrvatska pošta.

Objavljeno

|

foto: Siniša Bogdanić

Građanima koji ne posjeduju COVID potvrde od ponoći će život u Hrvatskoj biti znatno otežan. Naime, one su uvjet za ulazak, ali i rad, u državnim i institucijama lokalne uprave, ali i u tvrtkama kojima su one osnivači.

“COVID potvrde, testiranje, pridržavanje epidemioloških mjera i cijepljenje nije priča o pojedinačnim pravima i slobodama, već zajednički odgovor kako sačuvati zdravlje i živote građana u novim okolnostima”, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš sa sjednice Vlade RH. Premijer Andrej Plenković pak naglašava da COVID potvrde nisu nikakva prisila na cijepljenje već filter i jamstvo poštovanja onih koji su odgovorni i vode računa o vlastitom zdravlju, ali i o zdravlju drugih. No kako će to izgledati u praksi?

“U skladu s odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite, od utorka, 16. studenog svi korisnici usluga u poštanskim uredima morat će predočiti valjanu COVID potvrdu ili jedan od dokaza propisanih odlukom. Prije obavljanja usluge službenici na šalteru zamolit će korisnike da predoče potvrdu. Iznimno, bez potvrde korisnici mogu preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice”, priopćila je Hrvatska pošta.

Ni u Knjižnicama grada Zagreba bez COVID potvrde neće biti moguće dobiti uslugu. “Knjižnice grada Zagreba upućuju svoje članove koji nemaju traženu dokumentaciju za ulazak u knjižnicu da mogu koristiti online usluge rezervacije i provjere statusa građe te da umjesto njih, uz člansku iskaznicu i presliku osobne iskaznice, građu može podići osoba koja te uvjete ispunjava”, stoji u obavijesti lanca javnih knjižnica u metropoli.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.