Prati nas

Vijesti

Strože mjere

EU će vjerojatno skratiti trajanje COVID potvrda za tri mjeseca

U većini europskih zemalja pa tako i kod nas smatra se da osobama koje su preboljele COVID-19 te primile dvije doze cjepiva booster doza nije potrebna.

Objavljeno

|

foto: Jeremy Bezanger/Unsplash

Epidemiologinja iz HZJZ-a Iva Pem Novosel najavila je u programu Hrvatskog radija kako će i Hrvatska  morati revidirati trajanje COVID potvrda u skladu s preporukama europskih stručnjaka. “Bit će kraće, na nivou EU-a se najavljuje skraćenje njihovog trajanja na 9 mjeseci”, dodala je Pem Novosel.

“Do sada smo smatrali da nakon preboljenja i potpunog cijepljenja s dvije doze ta zaštita traje 12 mjeseci, odnosno i COVID potvrde su vrijedile 12 mjeseci. Međutim sada, u sklopu novih okolnosti širenja omikrona Europom, a vjerojatno i kod nas, i mi ćemo morati revidirati njihovo trajanje u skladu s preporukama europskih stručnjaka”, objasnila je Pem Novosel.

Pem Novosel je odgovorila na pitanje trebaju li nam strože ili možda blaže mjere tijekom nadolazećih blagdana: “Za donošenje mjera je nadležan Nacionalni stožer civilne zaštite, a ja mogu reći ono što je preporuka Europskog centra za prevenciju i suzbijene bolesti koje sugeriraju da se te mjere pojačaju, tako da bi bilo korisno ako želimo izbjeći zarazu da osobe koje su osjetljivije ili nisu preboljele ili se cijepile, izbjegavaju veća okupljanja te se pridržavati osnovnih epidemioloških mjera.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.