Prati nas

Vijesti

Nepravedan teret

Oko 300.000 građana ostaje bez zdravstvenog osiguranja, HZZO kreće u čistku

U HZZO-u kažu kako se radi o izuzetno velikom broju ljudi, koji unatoč tome što ne uplaćuju zdravstveni doprinos uživaju sva prava iz zdravstvenog osiguranja.

Objavljeno

|

Dublin, Irska (foto: Lukas Kloeppel/Pexels)

Najmanje 300.000 osiguranika HZZO-a moglo bi uskoro ostati bez prava na zdravstveno osiguranje nakon što se u djelo provede najava ministra Beroša o “čišćenju” evidencije HZZO-a od viška osiguranika koji po svom statusu više nemaju pravo na državno zdravstveno osiguranje, piše Novi list.

Riječ je mahom o iseljenicima koji su napustili Hrvatsku i otišli raditi u inozemstvo u posljednjem desetljeću, a ostali su na popisu osiguranika HZZO-a i uredno koriste zdravstvene usluge u Hrvatskoj. Prema svjedočenju liječnika, a i samih građana koji su otišli u inozemstvo, dobar dio njih će radije doći doktoru ili zubaru u Hrvatsku jer mu je to, uz zdravstvenu iskaznicu HZZO-a, daleko povoljnije nego platiti istu uslugu u državi u kojoj trenutno živi. Po nekim procjenama, takvu varijantu korištenja zdravstvenog osiguranja prakticira dvije trećine naših građana koji su otišli iz Hrvatske.

U HZZO-u kažu kako se radi o izuzetno velikom broju ljudi, koji unatoč tome što ne uplaćuju zdravstveni doprinos uživaju sva prava iz zdravstvenog osiguranja. Koliko ih je točno, moglo bi se znati za mjesec dana, nakon uparivanja baza podataka HZZO-a i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Sve osobe koje nisu u evidenciji zavoda za zapošljavanje, a ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlene osobe ili članovi njihovih obitelji, ostat će bez zdravstvenog osiguranja, piše Novi list.

Podsjetimo, agencije koje posreduju prilikom zapošljavanja Hrvata u Irskoj, otvoreno savjetuju svojim klijentima da zdravstvene zahvate obavljaju – u domovini.

“Zdravstveni sustav u Irskoj nije jednostavan, niti potpuno besplatan, te je dosta daleko od dobro organiziranih sustava kao što su skandinavski ili austrijski”, piše Irish Recruiter pa dodaje: “U praksi Irci i stranci koji žive u Irskoj, često odlaze u druge EU zemlje obaviti redovne opće sistematske preglede, planirane zubarske zahvate i neke operacije. Preporučamo da takve preventivne preglede obavite tijekom godišnjeg odmora, pogotovo ako u Irskoj nemate privatno zdravstveno osiguranje.” Recruiter tako navodi da će tako obavljeni pregledi i liječenja biti jeftiniji, čak i ako ih se plati. Svi legalno zaposleni u Irskoj plaćaju PRSI (Pay Related Social Insurance) i USC (Unversal Social Charge), ovisno o prihodima i poslu koji obavljaju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.