Prati nas

Vijesti

Fake news

Čak se i na ranjenoj Ukrajini nemoralno skupljaju lajkovi

Lažne snimke nisu uvijek proizvod tajnih službi u propagandnom ratu. Ponekad su i “zasluga” medija, a najviše je tek častohlepnih glupana koji tako hoće dobiti “klikove” na svoje djelo, piše Deutsche Welle.

Objavljeno

|

Stara snimka preleta aviona datira iz 2020. godine i snimljena je u Moskvi.

Ruska invazija na Ukrajinu budi golemo zanimanje i korisnika socijalnih mreža. Posve je jasno da se osim tenkova i aviona i ovaj rat vodi propagandom i ciljanim dezinformacijama, ali danas je još više lažnih snimaka koji kolaju kao “autentično iskustvo” rata i koji su tek proizvod nečije želje da barem u socijalnoj mreži postane “netko i nešto” i koji tek izgledaju kao “prava” svjedočanstva. Deutsche Welle donosi nekoliko primjera:

Ruski vojnici plešu od veselja

Taj video koji se širi socijalnim mrežama pokazuje ruske vojnike koji plešu od radosti prije nego što kreću u rat u Ukrajinu. Pozadina izgleda kao postaja podzemne željeznice – i to doista jest. Ali ništa drugo nije kao što izgleda.

Analizom filmskog kadra iz videa se mogu naći i starije verzije te snimke, a preko Googlea onda i fotografije te postaje podzemne željeznice. I gle čuda: ta postaja uopće nije u Rusiji nego u Uzbekistanu, video je snimljen još 2018. i pokazuje vojni muzički sastav Uzbekistana na priredbi održanoj na toj postaji u Taškentu.

Ruski vojnici plešu prije odlaska u Ukrajinu? Ovo je samo jedna od brojnih obmana na društvenim mrežama.

Kao pravi avioni

Korisnici se pozivaju da svakako pogledaju tu snimku naslovom “O moj Bože! Rusija je napala Ukrajinu! Pogledajte ovaj video!” I doista se na snimci vide ratni avioni u sumraku, čuje se paljba i sve izgleda kao napad ruskog zrakoplovstva u Ukrajini.

Zapravo – u toj borbi lako i potpuno bezopasno možete sudjelovati i vi ako kupite video-igru “Arma 3”. Prizor je tek proizvod mašte grafičara te igre, a svakako svjedoči i dokle je dospjela ta industrija. Ali kao svjedočanstvo događaja – laž da ne može biti veća.

Avioni nad gradom

Na Twitteru je također jedan video kojeg neka budala širi pod naslovom “Prijenos uživo rata u Ukrajini”. U tu se vidi formacija ratnih aviona koji nadlijeću opasno nisko nad stambenim zgradama. I opet analizom kadra iz tog videa se može naći kako je ta snimka bila na internetu još prošle godine. To jesu pravi ruski avioni, ali grad je – Moskva. Jer tamo se održavala tek zračna predstava ruske vojske za domaću publiku.

“Pa bilo je na televiziji”

“Slika je vijest” – staro je pravilo televizijskih urednika, a tu onda i mediji znaju biti “elastični” u tumačenju onoga što je na ekranu. U nekim slučajevima je to falsifikat o kojem bi trebao onda raspravljati Vijeće časti novinarskog društva, ali u nekim tek “zgodna snimka” koju je pustio neodgovorni urednik.

Ostaje još da se vidi, što je od toga bio prizor prikazan na televizijskom programu lista Bild: tamo se vide stotine ruskih vojnih padobranaca koji iskaču iz aviona. Spiker pri tome govori o ruskom desantu na Harkov.

Na taj ukrajinski grad je doista izveden desant, ali prikazani vojnici s tim nemaju nikakve veze: opet se uz pomoć tražilice može naći ta snimka iz 2016. koja pokazuje ruske vojnike na vojnoj vježbi u samoj Rusiji.

Baš lijepa eksplozija!

Kakav je to rat bez eksplozije i plamena? I tu je bilo još od prvih dana fotografije novinarskih foto-reportera koji su malčice “pomogli” u ratnim prizorima – i koji su, ako ih se raskrinkalo, zauvijek morali napustiti taj posao. Neki nisu: famozna fotografija američkih marinaca koji podižu zastavu na Iwo Jimi – je zapravo također Fake, baš kao i vješanje sovjetske zastave u Berlinu 1945.

Ali na socijalnoj mreži je drugačije, a to se može vidjeti i na mreži Tiktok: vidi se žestoka eksplozija, navodno u Ukrajini čak dan prije nego što je počela ruska invazija. I tu pomaže tražilica: nismo našli upravo tu snimku, ali jesmo tu eksploziju snimljenu iz drugog kuta. Eksplozija jest, ali ne bombe, nego je to eksplodirala jedna benzinska postaja. Ne u Ukrajini, nego u dalekom Sibiru kod Novosibirska još prošlog ljeta. Tu svakome sa zdravim očima nešto može biti čudno već na prvi pogled: svugdje okolo je zeleno drveće i trava što je definitivno malo čudno za Ukrajinu u veljači.

Sve u svemu: i kod “svjedočanstava” ne treba imati samo oči, nego i pamet u glavi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.