Prati nas

Vijesti

odgovor

Petrović: Špika je koalirao s HDZ-om, a nas naziva Plenkovićevim pudlicama. Smiješno!

To su smiješne stvari. Riječ je o ljudima koji fanatično pokušavaju dospjeti do političkih funkcija, a ove ‘pudlice’ sigurno nisu takve, odgovorila je na nasrtaj iz BUZ-a Petrović.

Objavljeno

|

Sukob Jasne Petrović i Milivoja Špike.
Jasna Petrović i Milivoj Špika (foto: Sandro Bura/screenshot: HTV)

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, komentirala je optužbe koje je na njen račun odaslao Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno. Naime, Špika je nakon objave Vladinog paketa mjera za ublažavanje rasta cijena energenata Jasnu A. Petrović, Višnju Fortunu iz Matice umirovljenika Hrvatske i vodstvo Hrvatske stranke umirovljenika nazvao Plenkovićevim pudlicama i trabantima.

“Smiješno je da se oni koji su koalirali s HDZ-om ili su čak bili u toj stranci – osjećaju pozvanima optuživati ikoga za koaliciju s vladama. A činili su to jedino zato da bi mogli dobiti saborsku plaću i mirovinu. Nitko od nas koji vodimo udruge, nemamo plaće. Imamo volonterski status. Osobno sam samo u jednom upravnom vijeću i to onom koji je od interesa za umirovljenike – Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Kroz njega smo, recimo, ostvarili dosta pomaka vezanih uz domove. To su smiješne stvari. Riječ je o ljudima koji fanatično pokušavaju dospjeti do političkih funkcija, a ove ‘pudlice’ sigurno nisu takve”, odgovorila je na nasrtaj iz BUZ-a Petrović.

O samim vladinim mjerama kaže da nisu ono što su umirovljeničke udruge tražile, ali da su korak u pravom smjeru te da se mjere moraju dalje razvijati.

“Dan ranije na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe smo definirali svoje prijedloge, od kojih se jedino poklapa ovaj ponovljeni COVID dodatak. Tražili smo još da se umirovljenicima mjesečno daje energetski vaučer u vrijednosti od 100 do 400 kuna, ovisno o visini mirovine”, kaže u razgovoru za Mojevrijeme.hr Petrović. Uz to, zatraženo je i da se osobni odbitak za dohodak poveća s 4.000 na 5.000 kuna, kako bi i oni s mirovinama od 4.200 kuna mogli biti obuhvaćeni.

“Smatrali smo da treba ove koji imaju najnižu mirovinu uključiti u paket s vaučerima za najranjivije, poput primatelja zajamčene minimalne naknade. Naravno, mjesečno. Dakako, tražili smo i novi model usklađivanja mirovina koji neće proizvoditi realni pad mirovina”, navodi Petrović.

“No za prvi korak, ovih gotovo 5 milijardi, čine se kao bolje rješenje među rješenjima donesenima u okolici Hrvatske. Zahvatilo se u poreze, ide se prema raznim kategorijama umirovljenika i starijih osoba. Tu je i subvencioniranje udomitelja za starije i domova, čime će se spriječiti nagli skok cijena. Naravno, sve to treba nadzirati. Dojam je pozitivan, ali tu se ne smije stati”, zaključuje predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.