Prati nas

Zdravlje

Burnout

Hrvatske bake: ‘Iscrpljene smo i premorene. Nije dobro imati meko srce’

Mnogi djedovi i bake se osjećaju preopterećeno i dožive ‘sagorijevanje’, takozvani burnout. No postoji način kako taj psihički i fizički zamor materijala možete izbjeći.

Objavljeno

|

Bake su umorne od čuvanja unučadi
ilustracija: S. Bura/mj

Dolazak unučadi na svijet spada u najsretnije trenutke koje ljudska jedinka doživi. No početan zanos splasne kada se od baka i djedova očekuje previše, a oni sami ne znaju postaviti jasne granice.

Kako nam se povjerila jedna od naših čitateljica, čiji identitet ćemo zatajiti, bakom je postala čak šest puta. Radovala se svaki put, ali putem je izgubila – sebe, potvrđuje nam priču koju redovito čujemo od hrvatskih baka.

“To kod mene znači  da su potrebe svih drugih ispred mojih potreba i želja. Otišla sam u mirovinu, ostala sam sama. U prvi mah mi je godilo da me djeca i unuci trebaju. I tu je počelo. Ustajanje u šest, dođeš doma u šest navečer u hladnu kuću. Ili dođeš sutra ujutro. Voziš ovamo, voziš onamo. Kupuješ što treba njima, kupuješ što treba tebi”, opisuje svoj život ova baka koja je nekad sanjala o drugačijim umirovljeničkim danima.

I sama priznaje da je unucima, kako kaže, najdraža bakica. “Obožavam ih, ali ne živim onako kako bih htjela i mogla. Svoje želje sam zagurala pod tepih. Umjesto da umorna poslije ručka protegnem noge, ja samo putujem od jedne kćeri do druge. I kad sve zbrojim, uživala bih pa makar i sama u miru i tišini svoga doma”, nastavlja svoju priču i zaključuje: “Imaju pravo one koje ne skaču na svaki mig, a voli ih se kao nas koje smo uvijek na raspolaganju. Kako se postavite od početka, tako će vam biti. A meko srce baš i ne donese neko dobro.”

Baka su ‘sagorjele’

Iako bake i djedovi najradije provode vrijeme s unučadi, briga o njima može biti iscrpljujuća. Mnogi se osjećaju preopterećeno i dožive “sagorijevanje”, takozvani burnout. No postoji način kako taj psihički i fizički zamor materijala možete izbjeći.

Držite se rasporeda, vaše vrijeme je ograničeno i dragocjeno

Jedan od najmoćnijih alata za izbjegavanje sindroma sagorijevanja je unaprijed isplaniran raspored. Rad s roditeljima na osmišljavanju rutinskog rasporeda čuvanja djece, omogućuje vam da zadržite kontrolu nad svojim vremenom. Nemojte se previše opterećivati i brinite o djeci u onoj mjeri koja vas neće iscrpiti.

Roditelji se također moraju pridržavati rasporeda i poštivati vrijeme preuzimanja djece kako biste mogli održavati vlastiti život. Ako poštuju vaše vrijeme, roditelji bi također trebali imati plan B u slučaju da ste nedostupni ili spriječeni. Uspostavljanje i održavanje rutine uz jasna pravila pomoći će svima da budu sretni.

Brinite o sebi, jer samo tako možete dobro brinuti o drugima

Važno je brinuti se o sebi kako biste bili zdravi i odmorni. Uostalom, samo zdravi i odmorni možete kvalitetno brinuti o unucima.

Pravilna prehrana, uzimanje lijekova, uz redovit san i tjelovježbu, sve su to stvari koje će dugoročno pomoći vašem zdravlju. Obavezno odvojite vrijeme za svoje hobije i aktivnosti kako biste se opustili. To nije luksuz, već nužnost da izbjegnete sindrom sagorijevanja.

Također, zapamtite da ne morate sve učiniti sami. Upoznajte svoje granice i držite ih se. Izbjegavajte se pretjerano naprezati. Vaša psiha i vaše tijelo trebaju oporavak nakon naporne brige oko djece.

Komunicirajte, neka stvari budu jasno izrečene

Važna je jasna komunikacija između vas, roditelja i unuka. Jasna komunikacija o granicama i pravilima pomoći će zaštititi sve i spriječiti će probleme. Komuniciranje o vašim ograničenjima također će svima pomoći da razumiju što možete izvesti bez problema, a što ne.

Jasno govorenje o tome što se očekuje od vas i što očekujete od drugih pomoći će u stvaranju okruženja razumijevanja. Dopuštanje svim stranama, uključujući i unucima, da verbaliziraju sumnje, brige, pa čak i pozitivne stvari poput pohvale, stvara zdravo okruženje.

Osvijestite što osjećate

Kao dio jasne komunikacije, prepoznavanje osjećaja je također bitno. Prepoznavanje i definiranje vaših osjećaja važno je kako biste na vrijeme znali jeste li na putu sagorijevanja. Također je neophodno za mentalno i emocionalno zdravlje. Introspekcija i prihvaćanje svojih osjećaja, bili oni dobri ili loši, pomažu u održavanju zdravog unutarnjeg dijaloga.

Što se vaše djece i njihove djece tiče, svakome treba dopustiti da izrazi svoje osjećaje u sigurnom okruženju bez osuđivanja. Ako nešto ne funkcionira, zajedno rješavajte probleme kako biste pronašli rješenje koje će zadovoljiti sve.

I što je najvažnije, kada se počnete osjećati preopterećeno, umorno ili iscrpljeno, svakako to spomenite što prije. Jer ako predugo čekate, mogli biste se suočiti sa sagorijevanjem.

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.