Prati nas

Mozaik

Nije za svakoga

Oleato – kava s maslinovim uljem novi je trend koji dolazi iz Amerike

Prednosti maslinovog ulja su široko oglašene, povezane sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i snižavanjem krvnog tlaka.

Objavljeno

|

Kava s maslinovim uljem
foto: Pedro Talens Masip/Scopio

Američki lanac Starbucks lansirao je novi proizvod – Oleato, kavu s dodatkom maslinovog ulja. Ne gubeći vrijeme, bacio ga je najzahtjevnije tržište – ono talijansko – u veljači.

“Ovo je jedno od najvećih lansiranja koje smo imali u posljednjih nekoliko desetljeća”, izjavio je za CNN Brady Brewer, glavni marketinški direktor Starbucksa. Bivši izvršni direktor Howard Schultz u intervjuu za Poppy Harlow dodao je da će ovo biti “transformacija u industriji kave” te “izuzetno profitabilan novi dodatak kompaniji”.

No, ono što kompanija možda nije predvidjela: neki kupci tvrde da im kava uzrokuje potrebu za hitnim odlaskom na zahod. “Jučer je polovica tima isprobala ovu kavu, a neki su na kraju završili… zahodu, ako razumijete što želim reći”, objavio je jedan barista na Starbucksovoj Reddit stranici. Podržali su ga i drugi komentatori.

Zašto bi itko stavljao maslinovo ulje u kavu?

Recept je jednostavan: u svaki kaveni napitak treba dodati jednu žlicu maslinovog ulja. Po mogućnosti ekstra djevičanskog. Čini se da su tvorci Oleata bili vođeni marketinškom mantrom o ljekovitosti maslinovog ulja koje se koristi od prehrane do kozmetike.

Prednosti maslinovog ulja su široko oglašene, povezane su sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i snižavanjem krvnog tlaka. Iako pozitivni zdravstveni ishodi mogu biti posljedica zamjene nezdravih masti, poput maslaca, s maslinovim uljem, izvijestio je The New York Times.

Mi mućkamo, vi pijete

U mediteranskoj kulturi, uzimanje žlice maslinovog ulja je dio svakodnevne rutine. Ranije spomenuti direktor Howard Schultz usvojio je taj običaj od proizvođača maslinovog ulja Tommasa Asara dok je boravio kod njega na Siciliji. Priča je završila tako da je Asarova tvrtka dobavljač maslinovog ulja za novotariju koja nije oduševila baš sve.

“Škoditi ne može, no okus je malo čudan. Samo gledajte da vam je u blizini zahod. Nije za one sa sindromom iritabilnih crijeva”, zaključili su komentatori na društvenim mrežama. Ostaje nam tek vidjeti hoće li ova novotarija opstati ili će usahnuti kao i brojne prije nje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.