Prati nas

Vijesti

Pet po pet posto

Raste mirovina za 96.000 umirovljenika, potvrdio je Sabor

Riječ je o porezu koji je braniteljima i još nekim skupinama umirovljenika po posebnim propisima još 2010. godine uvela tadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Objavljeno

|

Tko ima pravo na nacionalnu penziju?
foto: Sandro Bura

Hrvatski sabor podržao je Izmjene Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, kojima se ukida 10-postotno smanjenje tih mirovina.

Izmjene obuhvaćaju oko 96.000 umirovljenika, među kojima je oko 63 tisuće hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a. Uz njih, u ovoj skupini nalaze se i umirovljeni saborski zastupnici, nekadašnji ustavni suci, ministri, partizani, poraženi vojnici NDH, politički zatvorenici i drugi.

Za izmjene zakona glasovalo je 125 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a nitko nije bio protiv. Riječ je o porezu koji je braniteljima i još nekim skupinama takozvanih povlaštenih umirovljenika još 2010. godine uvela tadašnja premijerka Jadranka Kosor i to u slučaju da imaju mirovinu veću od  3.500 kuna, a što je današnja vrijednost 464,53 eura.

Od 1. srpnja krizni porez se umanjuje na pet posto da bi se od 1. siječnja 2024. godine u potpunosti prestao obračunavati. 

Povlaštene mirovine
izvor: HZMO

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.