Prati nas

Mozaik

Loše roditeljstvo

13 roditeljskih taktika za izbacivanje baka i djedova iz života unučadi

Otuđenje od djedova i baka može se definirati kao namjeran pokušaj sprječavanja kontakta, interakcije i ostvarivanja smislenog odnosa s unucima.

Objavljeno

|

Roditelji manipuliraju djetetom i okreću ga protiv djeda i bake
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogo je razloga zbog kojih se bake i djedovi ponekad osjećaju otuđenima od svojih unuka, no bez obzira na to zašto se takve stvari događaju, svi uključeni osjećat će se loše u takvoj situaciji.

Iako postoje slučajevi u kojima je za djecu bolje da budu na sigurnoj udaljenosti od svojih baka i djedova, bake i djedovi najčešće igraju važnu ulogu u životima svojih unuka. No ponekad ih u tome sprječavaju roditelji vođeni različitim, često i nezdravim motivima, piše portal Psychology Today.

Otuđenje od djedova i baka može se definirati kao namjeran pokušaj sprječavanja kontakta, interakcije i ostvarivanja smislenog odnosa s unucima. Neki roditelji mogu dopustiti kratko druženje putem telefonskih poziva ili pisanu korespondenciju kao što su razglednice i pisma, ali ne i e-poštu ili SMS. No u nekim slučajevima nije dopušten nikakav kontakt između bake i djeda i njihovog unuka. Svaki je slučaj otuđenja od bake i djeda je jedinstven i rezultat specifičnih odnosa baš u toj obitelji.

Psihologinje Olivia Bounds i Mandy Matthewson navele su neke od načina na koje roditelji mogu kontrolirati odnos između svoje djece i vlastitih roditelja, a koji vodi do otuđenja od bake i djeda:

Ispiranje mozga. U toj se situaciji djecu stalno podsjeća koliko su njihovi bake i djedovi loši, ne brinu se i ne vole dijete. Roditelji će preuveličavati i lagati o osjećajima koje baka i djed gaje prema djetetu kako bi u djetetu pobudili mržnju ili strah od bake i djeda.

Kontrola kontakta. Roditelji će u ovom slučaju postaviti stroge granice vezano uz bilo kakvu vrstu kontakta između bake i djeda i djeteta. To može biti ograničavanje vremena posjeta, odbijanje slanja paketa ili darova djetetu, a mogu i obećati posjet, ali nikada ne dopustiti da se on stvarno i dogodi.

Emocionalna manipulacija. Roditelji ponekad mogu učiniti sve da okrenu dijete protiv bake i djeda tako što uvjeravaju dijete da njihovi baka i djed nisu vrijedni bilo kakvih pozitivnih osjećaja ili napora u budućnosti. Oni mogu pronaći načine da “kazne” svoje dijete ako izrazi pozitive osjećaje ili sjećanja na baku i djeda.

Zabrana informacija. U ovoj situaciji bake i djedovi ne znaju što se događa s njihovim unukom. Može se raditi o bitnim informacijama povezanim s temama kao što su zdravstveni problemi, bolesti ili obrazovni uspjeh. Može se čak uskratiti dijeljenje informacija o selidbi ili promjeni škole. Roditelji nagovaraju svoju djecu, druge članove obitelji ili školsko osoblje da uskrate informacije bakama i djedovima.

Klevetanje. Roditelji ponekad znaju pred djetetom ponižavati baku i djeda i poticati dijete da o baki i djedu misli sve najlošije. Roditelji lažima umanjuju vrijednost bake i djeda ili im iskazuju nepoštovanje.

Ispitivanje. Roditelji će ponekad svojem djetetu postavljati potanja o vremenu provedenom s bakom i djedom i to na način da djeca počnu pretpostavljati da je loše provoditi vrijeme s bakom i djedom. Mislit će da se ispitivanje temelji na nekom stvarnom problemu ili riziku kojem su izloženi dok su s bakom i djedom, a s vremenom će sve manje željeti provoditi vrijeme s njima.

Prijeteće dopisivanje. Roditelji mogu i pismeno zahtijevati da se baka i djed drže podalje od djeteta ili mogu zaprijetiti da će angažirati odvjetnika ako baka i djed pokušaju doći u neplanirane posjete ili na zajednička druženja.

Čuvanje tajni. Roditelji će ponekad skrivati informacije o svojoj djeci od svojih roditelja i uvući svoju djecu u takvo ponašanje. Drugi oblik takvog ponašanja su roditelji koji djetetom dijele nepovoljne informacije o baki i djedu ili čak laži. Djeci se kaže da im se povjerava “tajna”, što djeci može biti privlačno, a zatim im se kaže da to ne kažu baki i djedu. Ovo stvara duboki jaz između djeteta i bake i djeda.

Tišina na društvenim mrežama. Često se otuđeni djedovi i bake oslanjaju na društvene mreže kako bi bili u tijeku s onim što se događa u životima njihovih unuka. Roditelji mogu blokirati bake i djedove sa svih računa društvenih mreža koje roditelji imaju ili njihova djeca koriste. Ovo može biti moćna taktika koja eliminira čak i pasivno bavljenje unukom.

Poticanje nepoštovanja. Roditelji mogu poticati svoju djecu da govore s nepoštovanjem o svojim bakama i djedovima ili izravno svojim bakama i djedovima, te da se također ponašaju bez poštovanja.

Odbijanje dara. To može biti posebno bolno za baku i djeda, koji su se možda jako potrudili oko odabira prikladnog dara za svoje unuče, kao i bolno za dijete ako vidi da se dar namijenjen njima vraća onome tko ga je darovao.

Manipulacija unutar još cjelovite obitelji. To se obično odnosi na manipulaciju koja počinje prije nego što je nastupilo pravo otuđenje. Može započeti suptilno i povećavati se tijekom vremena.

Lažne optužbe. U ovom slučaju, otuđenje se pojačava jer roditelji iznose lažne optužbe o ponašanju i postupcima svojih roditelja. To može uključivati optužbe za takva djela kao što su prethodno ili trenutno zlostavljanje, slanje prijeteće komunikacije, uznemiravanje ili uhođenje. Jednom kada se nekoga optuži za ovu vrstu djela, pogotovo ako se u sve uplata i zakon, može biti gotovo nemoguće ikada prijeći preko ovoga.

Je li pomirenje moguće?

Razrješavanje i uklanjanje otuđenja od bake i djeda nije lak pothvat i jednom kada se započne, prvi napori mogu biti neučinkoviti. Teško je dobiti i pravnu pomoć, ako je ona potrebna, a roditelji se mogu još više opirati ponovnim ulasku bake i djeda u bilo koji aspekt života svog unuka. Traženje pomoći od udruga i organizacija posvećenih rješavanju obiteljskih problema primarni je način podrške.

Održavanje bilo kakvih kontakta s unukom ključno je za moguće ponovno ujedinjenje kako dijete sazrijeva. Ako ste baka ili djed, nemojte odbiti čak ni malu mogućnost povratka u život vašeg unuka čak i ako mislite da zaslužujete mnogo više. Odbijanjem malih ponuda roditelja, zapravo odbijate svoje unuče. Ostanite na tom putu i budite tu za svoje unuče kada konačno opet budete imali priliku susresti se s njim.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.