Prati nas

Mozaik

Kad sve dojadi

Je li nakon 50-te prekasno promijeniti život?

Razmišljati o drastičnoj promjeni života nakon pedesete godine života može biti zastrašujuće. Dovoljno je pomisliti da bi vas to moglo baciti u egzistencijalnu ili emocionalnu krizu. Naposljetku, uložili ste puno vremena i energije da dođete do točke na kojoj ste sada. Ali unatoč svemu, morate zapamtiti: vi ne počinjete ispočetka, a to vrijedi i za promjene karijere i za velike promjene u vašem osobnom životu. Prošli ste puno toga u svom životu i možete se osloniti na godine iskustva.

Objavljeno

|

Kako promijeniti život?
ilustracija: S. Bura/mj

Primjera oko nas kako su ljudi u kasnijim godinama mijenjali karijere i život ima koliko hoćete. Jedna od svjetski najpoznatijih modnih dizajnerica, Vera Wang, u mladosti je bila umjetnička klizačica. No, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja plasiranja na Olimpijske igre, odustala je i slijedila svoju strast za modom.

Započela je svoj novi život u modnom časopisu Vogueu, kao urednica. Nakon 17 godina, napustila je časopis i odlučila se okušati u dizajnu.  Zaposlila se u modnoj kući Ralph Lauren i tamo učila dvije godine prije nego što je dala otkaz i otvorila svoju prvu trgovinu vjenčanica. Da, u počecima je bila neodlučna, priznala je – u kasnijoj se životnoj dobi našla u posve novim i nepoznatim vodama, ali je zaplivala i evo je danas tu gdje je, uspješno radi i sa 73 godine.

Poanta je: nikada nije kasno za nove početke. Naravno, ne izgleda svačiji početak jednako – to ovisi o vašoj situaciji, ali bez obzira na to okrećete li novu stranicu u karijeri ili se selite na drugi kontinent, donosimo opće smjernice koje vam mogu pomoći.

Dajte si vremena za tugovanje

Možda niste očekivali da ćete se naći u situaciji u kojoj se nalazite. To znači da vjerojatno proživljavate neki neočekivani gubitak. To može biti otkaz, gubitak voljene osobe, raspad veze ili braka, kad propadnu planovi za budućnost. Tuga koja prati bilo kakav šok je normalna i zato dajte sebi vremena da ju osjetite, da prebolite.

Počnite pisati dnevnik

Prestanite neprekidno vrtjeti naviruće misli po glavi te ih radije stavite na papir – nije važno koristite li računalo ili svoj omiljeni blok za pisanje. Kroz pisanje možete doći do iznenađujuće samospoznaje i to je izvanredan način za procesuiranje misli.

Isprobajte meditaciju

Lako se zapetljati u beskonačnost negativnih misli. Duboki udasi i izdasi uslijed meditacije mogu vam donijeti prijeko potrebno olakšanje.

Radite nešto. Bilo što!

Kad se osjećate loše, javlja se inercija. No, čak i najbanalnije aktivnosti mogu podići vaše raspoloženje. Prisilite se ostati aktivni i zauzeti, to će vam dati energiju koja vam je potrebna za planiranje budućnosti. Kuhajte, pecite, trčite, presađujte cvijeće, obnavljajte namještaj, bilo što.

Zapamtite da niste sami

Socijalni kontakti važni su za vašu dobrobit, a imati dobre prijatelje koji podržavaju ovu vašu tranziciju je ključno. Ako već nemate pouzdan krug ljudi, pronađite nove prijatelje putem volontiranja ili se uključite u događanja za starije od 50 godina, poput vježbanja u sklopu programa “Sport za sve” i slično. Dok imamo malu djecu i gradimo karijeru, odgovornosti naše odnose s voljenima mogu potisnuti u drugi plan, no na tome sada, u zrelijoj dobi, možete poraditi.

K tome, uvijek se možete obratiti životnom treneru ili terapeutu koji se specijalizirao za pomoć ljudima upravo kada se odluče na značajne životne promjene. Uz takvu će vam osobu biti lakše kročiti kroz neizvjesnost.

Nastavite se kretati, vježbati

Nemojte zaboraviti vježbati (ili ponovo započeti s rutinom vježbanja, ako ste ju zanemarili). Brzo hodanje, bicikliranje, ples ili druge aktivnosti niskog intenziteta mogu povećati vašu energiju i ohrabriti vas.

Riješite se nereda

Vjerojatno ste s godinama nakupili previše stvari u svom domu. Oslobodite se tog tereta doniranjem ili prodajom predmeta koji vam više ne trebaju. Prostor bez nereda znači i jasniji um.

Pregledajte svoje financije

Budite iskreni prema sebi kada se radi o vašoj financijskoj situaciji. Ako započinjete nešto novo, možda ćete morati detaljno pregledati svoje financije.

Razmislite o sljedećim koracima:

  • Napravite proračun životnih troškova
  • Uzmite u obzir kako će velike promjene utjecati na vaš plan za mirovinu
  • Pročitajte sitna slova na policama osiguranja i vidite kako će nova situacija utjecati na vaše zdravstveno osiguranje
  • Postavite si financijske ciljeve kako biste uštedjeli više novca

Stvorite nove navike za novo poglavlje

Bez vozne karte ne možete doći do novog odredišta. Prvi korak je napraviti plan što i kako dalje, tako ćete bolje razumjeti svoju novu budućnost. Razmislite o tome gdje se trenutno nalazite i gdje biste željeli biti, te utvrdite potrebne korake za izgradnju boljeg života.

Novi život će neminovno zahtijevati nove navike. Tako će vam više tjelovježbe pomoći da se lakše nosite s anksioznošću zbog novog posla, a pronalaženje više vremena za druženje jamčiti opuštanje u slobodno vrijeme.

Nadalje, prepoznajte svoje poslovne vještine, prednosti, ali i slabosti kako biste se mogli fokusirati na traženje posla koji vam najviše odgovara. Razgovarajte s ljudima koji rade ono što biste i vi voljeli raditi. Nemojte klonuti na prvi odbijenicu, tražite dalje – posla ima!

Zaboravite na godine

Godine su samo broj. Nikad niste prestari za novi početak. Oslobodite se straha i anksioznosti, kao i svojih očekivanja o tome gdje biste trebali biti i počnite graditi život koji želite živjeti.

I za kraj ponavljamo: od količine savjeta nekad se čovjeku može zavrtjeti u glavi te je u redu zatražiti pomoć, stručnu ili prijateljsku. Naime, kad svoju situaciju pogledamo na način kako je drugi vide, često steknemo veće samopouzdanje, dođemo do rješenja i poduzmemo konkretne korake kako bi došli do cilja.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.