Prati nas

Povjerljivo

Narodno veselje

‘Svekrva na krstitke zove cijelo selo. Što da radim?’

Mlada majka i njen suprug žive u gradu, daleko od svekrve i svekra koji su na selu. Sukob nastaje oko organizacije krštenja. Mladi par smatra da je to intimni događaj za najbliže ljude, dok svekrva želi pozvati sve svoje prijatelje i rodbinu. Ponudila je financiranje proslave u restoranu ili organizaciju krštenja na selu, ali novac nije problem.

Objavljeno

|

Koga pozvati na krstitke?
ilustracija: S. Bura/mj

Krštenje novorođenčeta još uvijek je velika stvar u obiteljima koje drže do vjere ili samo do tradicije. Ne čudi stoga da mnoge bake žele raskošno proslaviti krštenje svoga unučeta, a to je koncepcija suprotna životnom stilu mladih roditelja koji ne žele od krštenja raditi “malu svadbu”.

Jedna majka iz Hrvatske se tako u grupi Mamine tajne na Facebooku požalila da svekrva na krstitke želi pozvati i ljude s kojima ona i suprug uopće nisu u prijateljskim odnosima niti su s njima bliski na bilo koji način. “Na primjer, krsnu kumu muževog brata, svekrvine susjede, muževe bratiće s kojima muž nema dobar odnos.”

“Naime, svekrva i svekar žive na selu. Sat vremena su udaljeni od grada u kojem smo muž i ja. Mi imamo drugačiji i brži život, radimo odgovorne poslove, biramo svoje okruženje i prijatelje te smatramo da su krstitke nešto intimno na što treba pozvati najbliže ljude. A to je opet oko 50-60 ljudi s našim roditeljima, braćom, sestrama, nećacima, kumovima, tetkama, ujacima, stričevima, bratićima… i ljudima s kojima se družimo”, obrazlaže problem ova mlada majka.

“Moj muž joj govori da ćemo pozvati koga mi želimo, a ona odgovara u stilu da mi ne želimo počastiti ljude, da smo škrti”, nastavlja. Svekrva je, piše mlada majka, ponudila da ona plati restoran ili da se krstitke organiziraju kod nje na selu. Ali nije problem u novcu.

“Ne miješam se previše u razgovor, jer muž s njima takve stvari rješava. Ipak, kasnije me je to sve, nakon što sam razmislila, naživciralo”, zaključuje ova majka navodeći da želi korektne odnose sa svekrom i svekrvom, kao i da se ne želi upuštati u svađe.

Savjeti koje je dobila na opisani problem kreću se od “Vi pozovite na krštenje koga želite, a svekrva neka rodi pa nek’ zove koga hoće” do “Ne bi mi smetalo, ako svekrva plaća”.

“Imali smo takvu situaciju. Rekla je moja mama da uzmemo dijete i krsne kumove i nek’ to bude to. Tako je i bilo. Isto tako, nekako za pričest i krizmu, najuži obiteljski krug i kuma. Ne volimo raditi narodno veselje“, napisala je jedna komentatorica.

“Vaš život, vaše dijete – znači i vaša odluka. Moji pripremaju svatove i naravno da bih i ja željela da pozovu neke osobe meni drage, ali njihova svadba je njihov dan, a ne moj”, stav je jedne svekrve koja se uključila u raspravu.

“Ti su običaji na selu nešto jači – zovu se svi. Nemojte komplicirati, pogotovo ako oni snose troškove slavlja za krštenje. Vi budite majka-kraljica koja im je podarila unuče. Ako vi snosite troškove, onda ozbiljno s njima popričajte. Neka vam je sretno”, komentar je koji stvari stavlja u realnu perspektivu. A što biste vi savjetovali?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.