Prati nas

Vrt

Uzgoj hortenzija

Hortenzije su ocvale, kako pravilno ukloniti stare cvatove?

Skidanje suhih cvatova trebalo bi provoditi tijekom cijele cvatnje. No postoji doba godine kada bilo kakvo orezivanje hortenzija možda nije dobra ideja, a to je neposredno prije zime.

Objavljeno

|

Treba li skidati osušene cvjetove s hortenzije?
ilustracija: S. Bura/mj

Da su raskošne i sočne hortenzije pravi vrtlarski hit sezone, već smo utvrdili. No što nakon cvatnje, pita naša čitateljica. Treba li ukloniti cvjetove koji su izgubili boju ili su se čak i posušili?

Odgovor je pozitivan za skoro sve cvatuće grmove. Proces uklanjanja izblijedjelih ili ocvalih cvjetova preusmjerava energiju u novi rast. Osim toga, biljka će izgledati ljepše, zdravije i svježije. Posebno se to odnosi na hortenzije.

Budući da su cvjetovi hortenzije veliki i mogu iscrpiti biljku, stvarno je važno ukloniti ih kada postanu neugledni. Ovu praksu trebali biste provoditi tijekom cijele sezone cvatnje kako biste potaknuli nove cvjetove i kako bi vaša biljka izgledala svježe.

Kako skidati stari cvat?

Tehnika ovisi o dobu godine. U periodu prije kolovoza trebali biste odrezati iscrpljene cvjetove s pričvršćenom dugom stabljikom. Pregledajte stabljiku i pronađite mjesto gdje se spaja s većom granom. Tamo bi trebali biti mali pupovi. Stabljiku skratite koliko želite, ali pazite da ti pupovi ostanu netaknuti.

Ako je ljeto odmaknulo, dakle, u kolovozu i nakon njega, biljka vjerojatno stvara nove pupove duž stabljike u pripremi za sljedeće proljeće. Zato u ovom periodu stabljiku treba manje skraćivati, vodeći računa da se ostavi što više pupova kako bi biljka nagodinu bila što raskošnija.

U kasnu jesen zaboravite na škare

Postoji jedno doba godine kada bilo kakvo orezivanje hortenzija možda nije dobra ideja, a to je neposredno prije zime. U to su vrijeme pupovi za iduću godinu nanizani skoro do samog starog cvata pa je svako skraćivanje stabljike kontraproduktivno. Dapače, neki vrtlari savjetuju ostaviti suhe cvjetove jer, navodno, štite pupove od vremenskih nepogoda.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.