Prati nas

Zdravlje

Istraživanje

Hrvatske bake vole unučad, ali pretjerano čuvanje im utječe na psihu

Oni koji imaju redoviti kontakt s djecom, ali su se djeca osamostalila i ne žive s njima, manje su skloni depresiji, pokazalo je istraživanje.

Objavljeno

|

Umorna od čuvanja unučadi
ilustracija: S. Bura/mj

Čine li nas vlastita djeca sretnijim ljudima ili ne? Znanstvena je zajednica podijeljena, a odgovor donosi SHARE, najveće europsko istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju provedeno na populaciji starijoj od 50 godina.

Ovo istraživanje se četvrti put provodi i u Hrvatskoj, javlja Jutarnji. Između ostalog, pokazalo je da imanje vlastite djece može imati pozitivan utjecaj, ali samo pod određenim okolnostima: u zrelijoj dobi prva i osnovna okolnost je da djeca ne žive s vama.

Istraživanje je pokazalo da devet od 10 ispitanika ima svoju, najčešće odraslu djecu te da oni koji imaju redoviti kontakt s djecom, ali su se djeca osamostalila i ne stanuju s roditeljima, iskazuju višu razinu blagostanja, bolje procjenjuju vlastito zadovoljstvo životom te su manje skloni depresiji. Isto tako, bake i djedovi vole čuvati unučad, ali im prevelik broj sati brige o manjoj djeci stvara stres i negativno djeluje na njihovu psihološku dobrobit.

Starija populacija u Hrvatskoj, istaknuo je dr. Šime Smolić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, voditelj projekta SHARE u Hrvatskoj, nije ni najbolja niti najgora u EU.

Za razliku od zapadnih i sjevernih zemalja EU, većina starijih u Hrvatskoj ima riješeno stambeno pitanje, dobre socijalne veze i ekonomsku situaciju u skladu s onom u općem društvu, a za povećanje kvalitete života željeli bi bolju, dugotrajnu zdravstvenu skrb i veće mirovine.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.