Prati nas

Vrt

Popajeve tajne

Izbjegnite prerano cvjetanje špinata: Korisni savjeti za vrtlare

‘Razočarana sam. Prvi put sam sijala špinat i dobila sam sam neugledan cvijet. Nisam ga nabrala ni za dva ručka’, kaže nam jedna čitateljica. No, početničke greške nisu razlog za odustajanje od sjetve ovog iznimno kvalitetnog povrća.

Objavljeno

|

Kako spriječiti cvjetanje špinata?
foto: Andrew Horodnii/Unsplash

Mnogi se vrtlari ovih dana žale kako im je špinat “pobjegao u sjeme” pa razočarani kažu ga više nikad neće sijati. No, to bi bila prava šteta, budući da se radi o lisnatom povrću iznimne hranjive vrijednosti.

Ono što treba znati jest da, kao i brojne druge biljke, špinat cvate kad se nađe u stresnom periodu pa pokreće mehanizam zaustavljanja rasta lišća, a energiju preusmjerava u proizvodnju sjemena kako bi vrsta preživjela krizni period.

Jednom kad špinat uđe u cvatnju, malo se toga može učiniti. Možete, primjerice, odrezati zametnuti cvat kako bi biljka stvorila još koji list, no to je uglavnom to. I zato su plansko produljenje berbe i sprječavanje ranog cvjetanja puno efikasnije metoda. Donosimo nekoliko prijedloga iskusnih uzgajivača špinata.

Priprema tla

Špinat voli plodna tla koja dobro zadržavaju vlagu. Ako se radi o izrazito ocjeditom tlu, dodajte u njega dosta zrelog stajnjaka ili komposta kako bi organska materija vezala vodu. Ove godine to nije bilo potrebno, no živimo u vremenu kada će izmjena klimatskih ekstrema biti sve brža. Možda baš iduće proljeće bude izrazito suho.

Voli sjenu i društvo na gredici

Ovo lisnato povrće voli sjenu pa mu je idealna pozicija na gredici između redova visokog graška ili mahuna. Savršen je za vrtove u koje sunce zalazi tek nekoliko sati dnevno.

Sjetva

Sijte špinat svaka dva do tri tjedna. Tako ćete dulje imati svježe, mlade listove.

Prorijedite na vrijeme

Čim biljčice budu dovoljno velike, prorijedite ih ostavljajući najmanje 10 centimetara između svake. Gusto zbijene biljke prije će investirati energiju u rast cvijeta, nego u razvoj bujnog sočnog lišća. Jer i gužva na gredici je stresna borba za hranu i vodu, zar ne?

Zalijevanje

Održavajte tlo vlažnim cijelo vrijeme. Špinat voli vodu i ako se tlo osuši makar jedan dan, biljka će “pomisliti” da ulazi u period suše te da je vrijeme za proizvodnju sjemena kako bi kao sjemenka preživjela do idućeg povoljnog razdoblja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.