Prati nas

Vrt

Samo što nisu

Krastavci cvatu, ali nema ploda. Evo zašto se to događa

Krastavci imaju odvojene muške i ženske cvjetove na istoj biljci. Muški i ženski cvjetovi slični su po izgledu. Međutim, ženski cvjetovi se mogu prepoznati što ispod samih latica imaju plodnicu koja podsjeća na mali krastavac.

Objavljeno

|

Krastavci cvjetaju ali nema ploda
Krastavac (foto: Kerstin Riemer/Pixabay)

Jeste li frustrirani zbog krastavaca koji cvjetaju, ali ne donose plodove? Ako je tako, vjerojatno se pitate zašto se to događa i što možete učiniti kako bi i vaše gredice bile pune sočnih plodova. Dobra vijest je da niste jedini i da se to trenutno događa brojnim vrtlarima u našoj zemlji. Dapače, mnogi od njih savjete oko ovog problema traže u raznim grupama vrtlara amatera na društvenim mrežama.

Krastavci imaju odvojene muške i ženske cvjetove na istoj biljci. Muški i ženski cvjetovi slični su po izgledu. Međutim, ženski cvjetovi se mogu prepoznati po tome što ispod samih latica imaju plodnicu koja podsjeća na mali krastavac.

Nepovoljan omjer muški i ženskih cvjetova

Za oplodnju valja prenijeti polen s muških na ženske cvjetove, a to obično čine pčele i drugi oprašivači. Kada su pravilno oprašeni i oplođeni, ženski cvjetovi se razvijaju u plodove. Prvi cvjetovi koji se pojavljuju na krastavcima uglavnom su muški. Kao rezultat, na početku cvatnje zameće se malo plodova, no to bi se trebalo promijeniti za nekoliko tjedana kada se razvije povoljan omjer muških i ženskih cvjetova.

Krastavci se ne zameću
Ženski cvijet krastavca (foto: apelsinskal/Pixabay)

Loše vrijeme i insekticidi

Loše vrijeme i upotreba insekticida također mogu utjecati na formiranje plodova na krastavcima. Hladno, kišno vrijeme tijekom cvatnje smanjuje aktivnost pčela. Manji broj pčela koje posjećuju vrt rezultira lošim oprašivanjem i slabim formiranjem plodova. Insekticide primjenjujte u vrtu samo kada je to nužno kako biste izbjegli ubijanje i smanjenje populacije pčela i drugih oprašivača koji posjećuju vaše gredice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.