Prati nas

Vijesti

Zadar

Mladi u psihičkim problemima, zapošljavaju se i umirovljeni psihijatri

Objavljeno

|

U Zadru nedostaje psihijatara
ilustracija: S. Bura/mj

Pritisak na Službu za mentalno zdravlje toliko je velik da je županijski Zavod za javno zdravstvo zbog pomoći mladima angažirao umirovljene psihijatre, javlja Zadarski list. Iako rade pola radnog vremena, ti su liječnici velika pomoć Zavodu koji s HZZO-om ima tri ugovorena tima, no čak je i to nedovoljno.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, dr. Zoran Škrgatić, i sam po struci psihijatar, čini sve da njegovi timovi udovolje ogromnom broju zahtjeva za mentalnom pomoći mladima, osobito nakon porasta broja samoubojstava u Zadarskoj županiji. Čitav niz renomiranih zadarskih psihijatara i psihologa pomaže mladim Zadranima i Zadrankama koji, kako ističe, traže pomoć za najrazličitije vrste mentalnih oboljenja.

“Školovali smo dva psihijatra koji su, nažalost, otišli u bolnicu jer im ona pruža bolje uvjete rada i veću mogućnost zarade, a na njihova mjesta ne možemo dobiti gotove psihijatre. Taj smo problem stoga morali riješiti na način da smo dvije umirovljene psihijatrice zaposlili na četiri sata kako bismo popunili Službu za mentalno zdravlje. Međutim, i uz sve to što smo napravili, situacija je takva da još uvijek ne možemo pokriti sve zahtjeve mladih koji nam dnevno dolaze u sve većem broju”, ističe ravnatelj Zavoda, navodeći koliki broj psihijatara i psihologa imaju na raspolaganju u Zavodu za javno zdravstvo, što je i dalje nedostatno.

Naime, Zadarsku županiju posljednjih je mjeseci potresao veći broj samoubojstava, pa je uloga županijskog Zavoda za javno zdravstvo ovdje doista jako važna. Saznajemo da je kod mladih u Zadru povećana suicidalnost te da raste broj neuroza u djece i adolescenata koji im se iskazuju kroz depresiju, anksioznost, smetnje koncentracije, sniženo samopouzdanje i potištenost.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.