Prati nas

Povjerljivo

Pošten - kažnjen

Ogorčene umirovljenice: Jesmo li doista prebogate za energetski dodatak?

Iz brojnih pisama koja pristižu u našu redakciju možemo zaključiti da postoji velika skupina nezadovoljnih umirovljenika koji u minimalnom iznosu prelaze limit za ostvarivanje raznih dodataka na mirovinu, poput energetskog dodatka. Svi imaju poduži radni staž i krajnje su revoltirani zbog nepravednog sustava.

Objavljeno

|

Zašto nemam pravo na energetski dodatak?
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenica Meri piše nam da je u prijevremenu mirovinu otišla iz državne službe, sa 59 godina života i 37 godina staža. “Morala sam otići u mirovinu jer mi je bilo narušeno zdravlje, a sve zbog nepravde koja je meni i mojim kolegama nanesena u vrijeme kad je premijer bio Zoran Milanović, a njegov ministar financija Slavko Linić. Ukinuli su nam službu, snizili plaću, a sindikata nismo imali. O štrajku se tada nije ni razmišljalo”, piše nam.

Dodaje, treba uzeti u obzir da dvije mirovine u kućanstvu nisu isto što i jedna. “Samcu na leđa padaju apsolutno svi troškovi, a ja, primjerice, nisam dobila niti jedan energetski dodatak jer sam uvijek bila malo iznad limita od 610 eura. Nemam obiteljski dodatak jer moj muž nije umro, nego je otišao pa je razvod bio neminovan. Nemam ni dodatni izvor prihoda, dok je mnogo onih koji dobivaju razne dodatke, a uz mirovinu zarađuju na iznajmljivanju nekretnina. Jesu li oni siromašniji od mene?” pita umirovljenica Meri.

Može, kaže, jedino zaključiti da su u najgorem položaju oni koji su pošteno odradili svoj radni vijek i koji u mirovini žive kao samci. “Sve se svodi na to da bolje prođu snalažljivi, nego pošteni”, napominje

Julija (67): Nepravda boli

“Imam 67 godina i 46 godina staža u zdravstvu. Mirovina mi iznosi 711 eura. Kad gledam oko sebe, mogu samo reći da je jako žalosno da mi, koji smo odradili puni radni staž, sada plaćamo kaznu za to. Vidim da bolje prolaze ljudi sa manje staža, oni stalno dobivaju neke dodatke, a zapravo smo mi radili za njih dok su oni bili kod kuće i odradili minimalni staž”, istaknula je gospođa Julija.

Istaknula je potom da treba uzeti u obzir i to, da je ona bila samohrana majka koja je podigla dvoje djece. Ni ona nema pravo na obiteljski dodatak. “To što nemam muža, također znači da sam kažnjena… pa tako, eto, sada izgleda da sam bila bezvrijedna. Čini se da ovaj sustav užasno ne valja”, ustvrdila je.

Nada (68): Zakon je – nikakav!

Sredinom prošle godine otišla sam u mirovinu, sa 42 godine radnog staža i 67 godina života. Svoju sam mirovinu ostvarila i budući da je viša od 863 eura, ne ostvarujem pravo na dio mirovine supruga koji je preminuo ostvarivši 36 godina radnog staža. Kakav je to zakon koji ne omogućava korištenje makar malog postotka mirovine preminuloga supružnika?

Slažem se da ljudima s malim mirovinama treba pomoći, ali moj suprug je svoju mirovinu pošteno zaradio, a ja nemam pravo korištenja makar simboličnog dijela. Velikom broju umirovljenika samo treba dati ono što im pripada! Država otvoreno pljačka umirovljenike postavljajući limit za ostvarivanje dijela mirovine supružnika! To bi trebalo biti neotuđivo pravo, jer su te mirovine zarađene!”, smatra gospođa Nada.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.