Prati nas

Vrt

Zaustavite na vrijeme

Plodovi krastavca žute: Zašto se to događa i kako spriječiti?

Zbog svoje loše konzistencije i okusa, požutjeli krastavci nisu ono što vrtlari žele u svom vrtu. Razlozi ovoj pojavi mogu biti višestruki, a mi donosimo one najčešće.

Objavljeno

|

Krastavci su požutjeli
ilustracija: S. Bura/mj

Što više dopustite plodu krastavca da raste, veća je vjerojatnost da će promijeniti boju iz zelene u žutu. Ako niste sigurni kada je idealno vrijeme za berbu, provjerite podatke s vrećice u kojoj je došlo sjeme. Ili, ako znate sortu koju ste sijali, sortne karakteristike potražite na internetu.

Ipak, nije preporučljivo čekati neki propisani rok za rast ploda, jer na to utječu brojni čimbenici, a najviše vremenski uvjeti. Kada krastavac jednom počne rađati, na biljci će se nalaziti plodovi svih veličina. Ako niste nekoliko dana pregledali biljku, krastavac veličine palca mogao bi narasti u krastavac veličine podlaktice.

Požutjele krastavce valja što prije skinuti s biljke i baciti u kompost, jer će inače usporiti formiranje novih plodova. U nastavku donosimo neke od razloga pretjeranog žućenja ploda.

Oglas

Nedostatak vode

Žućenje može biti znak da je biljka žedna. U nedostatku redovite obilne kiše, krastavcima je potrebno često zalijevanje. Kad god gornjih dva centimetra tla postanu suhi, temeljito i duboko zalijete krastavce pazeći da ne močite lišće kako biste izbjegli razvijanje plamenjače i drugih bolesti.

Tijekom toplinskog vala ili ako puše jak vrući vjetar koji isušuje tlo, biljke sađene na ocjeditijim tlima potrebno je zaliti i dva puta dnevno. Krastavce uzgajane u visokim gredicama i loncima možda će trebati još češće zalijevati. Vodite računa da krastavci imaju veliku površinu lišća koja isparava veliku količinu vode i tako suši tlo ili supstrat. Malčiranje oko biljke pomaže zadržavanju vlage u tlu.

Previše vode

Previše vode također može uzrokovati žućenje ploda krastavca. To se može dogoditi na slabije dreniranim tlima i kada pada obilna kiša. U tom slučaju primijetit ćete nakupljanje vode oko podnožja biljke. Ako je biljka u posudi, moguće je da ste jednostavno previše zalijevali biljku.

Ako je problem loša drenaža, nema puno toga što možete učiniti za biljku osim smanjiti zalijevanje i zalijevati samo kada se tlo osuši. Sljedeći put prije sadnje dodajte organsku tvar u tlo kako biste poboljšali vodno-zračni režim tla. Kod zalijevanja krastavca u posudi, prestanite zalijevati kada voda počne kapati iz rupa za odvod vode.

Nedostatak hranjiva

Kao i svi usjevi koji intenzivno rađaju u kratkom vremenskom razdoblju, krastavci trebaju redovitu prihranu. Ako im nedostaje jedan od makroelemenata, često dušik, ili jedan od mikroelemenata, često sumpor, plodovi mogu požutjeti. Koristite tekuće gnojivo bogato dušikom i primjenjujte ga svaka dva tjedna ili prema preporuci na pakiranju. Idealno bi bilo testirati tlo kako biste pouzdani znali o kakvom se deficitu radi.

Gubitak i venuće lišća

U vrućim periodima, pogotovo ako je biljka nedovoljno zalijevana, listovi krastavca uvenu tijekom dana pa tako plod, koji bi inače bio u sjeni, postane vrlo izložen suncu. To, također, može izazvati žućenje. I bolesti poput plamenjače mogu izazvati gubitak lisne mase što će također rezultirati žućenjem.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.