Prati nas

Vrt

Zelje

Vrijeme je za sadnju kasnog kupusa, znamo i idealno mjesto za to

Kupus ili zelje je, nedvojbeno, najistaknutiji pripadnik porodice kupusnjača u koju pripadaju izdržljive povrtne vrste koje su kao osnovna namirnica prehranjivale generacije. Pogotovo prije dolaska krumpira i kukuruza na naše prostore.

Objavljeno

|

Kad se sadi kasno zelje?
ilustracija: S. Bura/mj

Kupus se može sijati na otvorenom ili u zatvorenom (prije presađivanja na otvoreno), dok vrijeme i način sjetve, uglavnom, ovise o tomu želimo li kasni ili rani urod. Sorte kupusa grupiramo, najčešće, prema sezoni berbe, iako postoje sorte koje se preklapaju.

Dobra stvar je što se, odabirom sorti i sukcesivnom sjetvom, berba kupusa može značajno produžiti. Ljetni ili rani kupus je tako dostupan u mnogim oblicima i veličinama, a sije se od kasne zime do sredine proljeća: bere se sredinom do kasnog ljeta.

Kasni ili jesenski kupus obuhvaća sorte i hibride koje koristimo za skladištenje u svježem stanju te za kiseljenje. Odlikuju ga velike, čvrsto nabijene glavice. U našim krajevima preporučuje ga se sijati na otvoreno od sredine lipnja pa do 20. srpnja, iako će mnogi vrtlari preporučiti da se početkom srpnja na gredice razmjesti već gotov rasad.

Oglas

Kako pripremiti tlo za sjetvu ili sadnju?

Neovisno o vremenu sadnje ili sjetve, kupus voli sunčano mjesto i čvrsto, plodno, drenirano tlo. Valjalo bi paziti na plodored na način da prethodnih godina na istom mjestu nisu uzgajani kupus i druge kupusnjače (kelj, brokula, kelj pupčar, cvjetača…)

Za proljetnu sadnju idealno je prethodne jeseni na gredicu obilno dodati zreli kompost i ukopati ga 20 centimetara u dubinu. Ako se radi o vrlo kiselim tlima, može se dodati i vapno kako bi se povisio pH. Nakon ovakve pripreme, proljetna sadnja ne bi trebala biti problem, već bi trebalo samo ukloniti eventualni korov i razrahliti gornji dio tla.

Idealno mjesto: Iskoristite gredicu na kojoj je rastao grašak!

Idealno mjesto za sadnju kasnog kupusa je gredica s koje ste netom pobrali grašak. Pri tome treba paziti da se škarama odstrani samo nadzemni dio graška kako bi korijen ostao u tlu. Naime, korijen grahorica je bogat dušikovim kvržicama koje su zapravo znak simbioze same biljke i nitrofiksacijskih bakterija. One vezuju atmosferski dušik i tako ga čine dostupnim biljkama. Posadimo li na tu gredicu kupus, on će iskoristiti taj fiksirani dušik.

Njega kupusa

U trenutku proljetne sadnje, mlade biljke bi trebale biti velike petnaestak centimetara. Možete ih položiti u prethodne dobro namočene jarke ili “kućice”. Nužno ih je još jednom, nakon zagrtanja, obilno zaliti. Mlade biljke nastavite redovito zalijevati, ne dopuštajući da se tlo osuši, sve dok ne porastu. Zaštitite ih od puževa i insekata; posebice pazite na pojavu buhača u nasadu.

Nakon što su biljke krenule rasti, preporučuje ih se dobro zaliti jednom u deset dana. Kad se glavice počnu formirati, obilno zalijevajte. To je posebno važno ako znamo da su glavice koje su rasle bez dovoljno vlage iznimno sklone pucanju nakon obilnih kiša.

Mačiranje

Kupusu godi malčiranje debelim slojem komposta, slame ili trave. Osim što će čuvati vlagu u tlu i hladiti ga na vrućinama, povoljno će utjecati na samu strukturu i vodno-zračnu dinamiku tla.

Prihrana

Prije nego što krene formiranje glavica, prihranjujte kupus gnojivom bogatim dušikom kako biste potaknuli snažan rast lišća.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.