Prati nas

Vrt

Dobri vrtlari

6 vrsta povrća koje trebate sijati i saditi u srpnju, vrijeme je!

Srpanj je sjetvena prilika koju vrtlari ne propuštaju, posebno ako računaju na kasne berbe koje će poslužiti kao zimnica.

Objavljeno

|

koje povrće se sije u ljeto? Sjetveni kalendar.
ilustracija: S. Bura/mj

Iako je srpanj, sjetva i sadnja u našim vrtovima još nije završila. Dapače, “ljetni rok” je prava sreća za vrtlare kojima su poplave i nevrijeme uništile trud.

Početkom srpnja počinjemo uživati u izobilju koje nam vrt pruža, no dobra vijest je da je to vrijeme kada dobri vrtlari sade i siju povrtne vrste za kasne berbe. Ili za cijeloljetne berbe, kada se radi o salatama. U nastavku ovoga priloga podsjećamo vas što morate posaditi prije no što krenu ljetne vrućine i žege.

Salata

Salata koja se beru u glavicama, ali i salate koje podnose trganje lišća, brzi su i lak usjev, Praktički ih možete neprekidno sijati sve do rujna kako biste imali vlastitu svježu salatu tijekom cijele godine. Za dobru ljetnu salatu ključni su voda i pozicija zaštićena od pripeke. Istočne pozicije, zasjenjene u poslijepodnevnim satima su idealne. O uzgoju salate više pročitajte ovdje.

Mrkva

Srpanj se smatra zadnjim mjesecom za sjetvu mrkve za jesensku berbu. Sijte izravno i rijetko u plitke jarke. Toliko rijetko da u konačnici izbjegnete prorjeđivanje biljaka. Naime, prilikom prorjeđivanja, mrkva oslobađa miris koji privlači štetnike, pogotovo omraženu mrkvinu muhu.

Repa

Ova zanemarena povrtna vrsta vam može pružiti dvije berbe iz jedne biljke. Naime, jestivi su korijen, ali i listovi koje možete oprezno brati tijekom sezone i pripremati ih “na varivo”. Repu sijte u plitke jarčiće za jesensku berbu.

Rotkvice

Brzo sazrijevaju, lako se uzgajaju i gotovo da ne zahtijevaju zaštitu. Rotkvice daju svježinu i pikantnost svakoj salati. Uz to, mogu se uzgajati kao sekundarni usjev na gredicama s drugim povrćem.

Niske mahune

Kao i kod mrkve, srpanj je posljednji mjesec za sjetvu mahuna. Nakon sjetve na otvorenom, dobro zalijte. U svježijim godinama urod kasno sijanih mahuna može biti kvalitetniji i obilniji od rano sijanih.

Kasni kupus

Puno smo pisali o sjetvi i sadnji kasnog kupusa. Sada je najbolje vrijeme za sadnju, budući da će imati dovoljno vremena za sazrijevanje prije pada temperatura u jesen. Presadnice sadite na razmak od 45 cm, ostavljajući 60 cm između redova. Nježno učvrstite i dobro zalijte. Možda ćete trebati upotrijebiti mrežu kako biste svoje kupusnjače zaštitili od gusjenica kupusovog bijelca i kupusnih sovica, o čemu smo također pisali ovdje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.