Prati nas

Vijesti

I udovicama

Braniteljima veća invalidnina i veća mogućnost rada uz mirovinu

Predložene zakonske izmjene donose i novi model određivanja osnovice za ostvarivanje prava iz zakona.

Objavljeno

|

Povećavaju se prava pripadnika HVO-a i rastu invalidnine za HRVI
foto: Pixabay/MV

Hrvatski sabor upravo je izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima, povećat će se iznos osobne invalidnine i drugih prava koja se računaju na temelju proračunske osnovice, a stvara se i pravni temelj za osnivanje ustanove za dugotrajni smještaj branitelja koji se ne mogu brinuti o sebi.

Mijenjaju se i odredbe iz mirovinskog osiguranja kako bi se branitelje čim duže zadržalo u svijetu rada, odnosno omogućilo da rade uz mirovinu. Tako će branitelji koji primaju iznos najniže mirovine moći raditi do pola radnog vremena uz puni iznos najniže mirovine.

Manja penalizacija za rad uz mirovinu

Branitelji s invalidskom mirovinom zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti moći će raditi do pola radnog vremena i primati punu invalidsku mirovinu. I do sada su mogli raditi puno ili pola radnog vremena, ali im se iznos mirovine smanjivao za trećinu. Sada će se smanjivati za trećinu samo ako branitelj radi puno radno vrijeme.

Udovice će moći raditi uz zadržavanje obiteljske mirovine

Do pola radnog vremena, uz primanje punog iznosa obiteljske mirovine, moći će raditi i članovi braniteljskih obitelji koji primaju obiteljsku mirovinu, najčešće supruge. Do sada nije postojala mogućnost rada uz primanje obiteljske mirovine, a u slučaju zaposlenja, mirovina se obustavljala.

Izmjenama Zakona stvara se pravna osnova za osnivanje braniteljskih centara kao ustanove za pružanje dugotrajnog smještaja branitelja s obzirom na to da ih je sve više nemoćnih i u samačkim kućanstvima.

Novi model određivanja osnovice

Predložene zakonske izmjene donose i novi model određivanja osnovice za ostvarivanje prava iz zakona. Sada se osobna invalidnina i druga prava određuju u postotku od proračunske osnovice, čiji iznos nije mijenjan od 2001. Slijedom toga, iznosi prava hrvatskih ratnih vojnih invalida, drugih prava po osnovi oštećenja organizma ili gubitka člana obitelji – isti su 22 godine, dok su istodobno rasli iznosi prosječne neto plaće i troškovi života.

Dijelu pripadnika HVO-a država će platiti ukop

Predviđena je i mogućnost ostvarivanja prava na troškove ukopa za umrle pripadnike HVO-a koji su u trenutku smrti imali hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.