Prati nas

Vijesti

Gorski kotar spašavaju umirovljeni liječnici, a i stanovnika je sve manje

I dok se rješenje problema s nedostatkom liječnika traži, Zeleno Srce Hrvatske, kopni. Uz nedostatak zdravstvenoga kadra gorući problem je depopulacija. Gorana je manje od 19 tisuća. 

Objavljeno

|

gdje najviše nedostaje liječnika u Hrvatskoj?
ilustracija: S. Bura/mj

Uz depopulaciju, jedan od gorućih problema u Gorskom kotaru, nedostatak je liječnika. Općine i gradovi medicinski kadar nastoje privući različitim mjerama, onim financijskim, ali i stambenim. Korak na tom putu je i nedavno otvoreni smještaj u Fužinama u kojem će boraviti djelatnici Zavoda za hitnu medicinu, javlja HRT.

Ivanec je zamijenio Rijekom, Rijeku Delnicama. Mladi liječnik dio je tima hitne medicine. Područje rada Gorski kotar. “Ja sam ovdje preko godinu i pol dana i planiram ostati, zadovoljan sam ovdje. Gorski kotar sam prihvatio jer je blizu Rijeke, vrlo je dobro prometno povezan i manja je sredina”, rekao je Aleks Štefanko, dr. med., liječnik u Zavodu za hitnu medicinu.

No, upravo male sredine muku muče s nedostatkom zdravstvenih djelatnika. “Doktorica naša nama vrijedi više nego itko. Kad god nam zatreba ona dođe, spasi, dođe u kućne posjete”, kazao je Nikola iz Fužina.

Da ne bude tako, općine i gradovi nastoje liječnike privući pogodnostima. U Delnicama stipendijama i rješavanjem stambenog pitanja. “Mislim da će u narednim godinama doći do sinergije države, županije, gradova kako bi svi zajedno stvorili kritičnu mjeru koja će tog liječnika zadržati ovdje i da on kaže – aha, ja baš želim raditi tamo jer imam neke druge mogućnosti koje u velikim gradovima nemam”, rekla je gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić

Riješeno stambeno pitanje nude i u Vrbovskom. “Imamo dva stana koja uređujemo. To su stanovi koji čekaju nove, mlade liječnike, ali njih nažalost nema”, kazao je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić

Stoga u goranskim ordinacijama uglavnom rade liječnici pred mirovinu ili oni koji su u njoj već trebali uživati. “Kako to riješiti? Ulaganjem. Netko mora ulagati u imovinu, u dogovoru s državom dati više stanovnicima koji žive u ruralnim sredinama i Gorskom kotaru jer bitan je standard života, a plaća koju dobiva osoba u Gorskom kotaru nije ista kao ona u Primorju”, rekao je načelnik općine Fužine David Bregovac.

“Sve je to nešto što se ne događa unazad tjedan dana. To su problemi koji se gomilaju godinama, ali mi doista pokušavamo i uspijevamo nekako izaći na kraj s tim problemima”, rekla je ravnateljica Doma zdravlja PGŽ-a Emina Grgurević Dujmić, dr. med.

I dok se rješenja traže, Zeleno Srce Hrvatske, kopni. Uz nedostatak zdravstvenoga kadra gorući problem je depopulacija. Gorana je manje od 19 tisuća. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.