Prati nas

Povjerljivo

Muke po menopauzi

Maja (51): Tračaju me zbog menopauze, stalno su mi pune oči suza 

Nakon što smo objavili ispovijest 50-godišnje Tamare koje nam je opisala s kakvim se teškim simptomima bori u menopauzi, primili smo brojna pisma naših čitateljica koje su nam povjerile neke od svojih naijntimnijih iskustava.

Objavljeno

|

Kako se boriti protiv vaunga?
ilustracija: S. Bura/mj

Menopauza doista mnogim ženama negativno utječe na kvalitetu života, neke se s njom nose uz pomoć hormonske nadomjesne terapije, a neke koje ne žele ili ne iz nekog razloga ne smiju uzimati hormone, trpe strašne simptome. 

Na probleme u menopauzi požala nam se i 51-godišnja Martina. “Valunzi me ljeti, ako sam primjerice u zagušljivom prostoru poput tramvaja bez klime, znaju dovesti do ruba nesvjestice. Baš sam neki dan oteturala iz tramvaja, sjela na rubnik i zadnjim atomima prisebnosti pozvala taksi koji me odvezao kući. Dogodilo mi se to više puta u posljednje dvije godine”, povjerila nam je.

Rekla je i da mora izbjegavati jako sunce, da se čak više uopće ne usudi obući majicu s dugim rukavima. “Gledam žene kako sjede na terasama kafića, na suncu, i osvijestim koliko zapravo već godinama patim. Biti na suncu za mene je ravno biti u užarenoj peći i trpjeti paklene muke. Znam biti toliko znojna kad me krenu oblijevati valunzi, da bih, kad sam među ljudima, najradije u zemlju propala od neugode. Nosim još jedino bijele i široke kratke majice, jer mi na tamnijima na sve strane probija zno”, požalila nam se nadalje.

Ogovaranje iza leđa

Ekonomistica Maja povjerila nam je da je u uredu mlađe kolegice tračaju zbog njezinih simptoma menopauze. “Neki dan sam slučajno čula kako me kolegica iz ureda ogovara. Nije znala da stojim na hodniku, a vrata su bila otvorena. Čula sam samo kako nekome govori da će izludjeti sa mnom, da ju nervira moje otvaranje prozora i moji dezodoransi. Rekla je: ‘va ludača se stalno žali na valunge, ne mogu više s njom.’ To me baš pogodilo, pune su mi oči suza stalno, što je dodatno potencirano hormonima”, kaže. No nije ona jedina koja je progovorila o svojim problemima.

Depresivna stanja

Zbog težih simptoma menopauze gospođa Tina je na rubu depresije. “Valunzi su mi toliko problematični, da mi udaraju na živce. Ima dana koje proplačem, valjda je to od hormona. Bojim se da ću pasti u depresiju pa se trudim stalno nečim okupirati misli, raditi nešto kreativno. Evo, primjerice, već danima farbam namještaj po kući. Naučila sam i neke zahtjevnije tehnike poput nijansiranja, pa me to donekle ispunjava.”

“Stalno mislim na to koliko sam jadna s tim valunzima, kad sam pod stresom plačem i na poslu, nikome ne mogu objasniti što mi je”, govori nam iskreno. “Pitam se kako li je tek bilo ženama nekad, kad im nitko nije rekao što im se zapravo događa s tijelom. Mislim da su mislile ili da su teško bolesne, ili da idu prema ludilu”, rekla je naša 54-godišnja sugovornica.

Kad izostane podrška obitelji

Gospođu Tanju pak najviše pogađa to što nema podršku obitelji. “Imam problema s kćeri koja je u pubertetu, ni ona ni suprug nikako da shvate zašto sam nervozna i samo potenciraju to teško menopauzalno stanje kod mene. Objasnila sam im što mi se događa, ne jednom, već stoput. Na svaku moju rečenicu koja im ne sjedne najbolje sada kažu: ‘Opet ono tvoje, daj se sredi više s tim.’ Kao da imam čarobni štapić pa da njime otjeram valunge i jad zvan poludjeli hormoni. Dođe mi da pobjegnem od kuće, od svih i svega”, rekla nam je. 

Brže se nakupljaju kilogrami

I gospođa Denisa nam je za rubriku Povjerljivo opisala da jako dobro razumije gospođu Tamaru jer proživljava iste simptome. “Uz sve te probleme, ja sam imala još i devet kiretaža i jedan operativni zahvat i ništa mi nije bolje što se tiče menopauze. U menopauzi sam nakupila i dosta kila, a počela sam i dlakaviti po licu. Nikome ne mogu objasniti šta se sa mnom događa. Svaki put mi doktor prigovara zbog kilaže, on misli da moji problemi dolaze od kilograma. Dođe mi da vrištim, zašto nitko ne sasluša pacijenta? Meni ovo stanje traje od 43. godine, a sad imam 60. Do kada?” napisala nam je očajna čitateljica Denisa. A kako se vi nosite s menopauzom?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.