Prati nas

Povjerljivo

Ne može to prihvatiti

Nada (76): Od muževe penzije ne dobijem ni centa, kao da nije postojao

Naša čitateljica Nada pridružuje se, kako kaže, ”grupi razočaranih i prevarenih umirovljenika kojima je uskraćeno pravo da primaju dio mirovine pokojnog supružnika”. Revoltirana, ispričala je svoju životnu situaciju i ukazala na nepravednosti mirovinskog sustava.

Objavljeno

|

Tko nema pravo na dio mirovine pokojnog supruga ili supruge?
ilustracija: S. Bura/mj

“Imam 76 godina i zvanje magistrice znanosti, koje sam stekla davne 1979. godine, u vrijeme kad se za diplomu moralo učiti i nije je se moglo kupiti bez pola muke. Isto obrazovanje je imao i moj pokojni suprug. Oboje smo cijeli radni vijek radili na odgovornom mjestima i imali pristojna primanja za koja su se uredno plaćali svi doprinosi, pa tako i doprinos za mirovinsko osiguranje. U mirovinu smo otišli sa 39,6 odnosno 39,9 godina radnog staža”, objasnila je na početku svog pisma umirovljenica Nada.

No, već u vrijeme kad su oni išli u penziju, osjetili su nepravdu. “Mirovine nam nisu bile loše, ali i tad smo bili prevareni jer su oni koji su otišli ranije u mirovinu imali daleko veća primanja”, napisala je i ukazala na to da su se pravila izračuna često mijenjala i da su se mnogi osjetili oštećenima u usporedbi s drugima.

Što sad, prodati sve?

“Suprug je umro prije pet godina i ja danas nemam nikakova prava, on kao da nije ni postojao. Pitam se za koga je on plaćao tolike godine doprinos za mirovinsko. Živim u kući u kojoj smo zajedno živjeli. Režije su mi ostale iste, a primanja su itekako manja. I što sad ja i mnogi drugi poput mene, bi li se trebali riješiti onoga što smo u životu stvarali i bi li potom trebali pokušati zaboraviti sve uspomene i dosadašnji život?”, pita se čitateljica Nada.

Oglas

“Od ove države za koju smo se borili i dali puno za nju (napominjem da sam iz grada u Slavoniji koji je živio mjesecima pod kišom granata), nisam nikad dobila nikakav dodatak ili nešto više od mirovine. Čak mi je do unazad nekoliko mjeseci uziman i dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje. Pitam se u kakvoj državi živim. Jednima je majka, a drugima maćeha”, ističe nadalje.

Želim samo ono što mi pripada!

Na kraju je poručila nadležnima da ne traži tuđe nego zahtijeva da joj se ne uskraćuju njezina prava i da joj se ne otima ono što joj pripada. ”Mi nismo građani drugog reda!”, napominje još misleći pritom na umirovljenike kojima, poput nje, mirovina prelazi gornju zakonsku granicu od 868,80 eura, pa zbog toga nemaju pravo na dio obiteljske mirovine.

”Želim još reći i da sam razgovarala sa umirovljenicima iz Slovenije, dobili su čak 300 eura regresa za godišnji odmor. (Iznos ovogodišnjeg umirovljeničkog ljetnog dodatka u Sloveniji je 145,00 – 445,00 eura, ovisno o visini mirovine, op.ur.) Mislim da imam pravo biti ogorčena i povrijeđena. Bojim se da to ne zanima našeg predsjednika Vlade i njegove ministre”, napisala je nezadovoljna umirovljenica Nada.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.