Prati nas

Mozaik

Važne odluke

Nemam djece, komu ću ostaviti svoje stvari i dragocjenosti?

Kroz planiranje i iskren odnos s drugima, možemo osigurati da naše vrijedne stvari, i nakon naše smrti, pronađu zahvalnog primatelja. Tako ćemo ostaviti trag koji će živjeti i nakon što nas više ne bude.

Objavljeno

|

Kome ostaviti imovinu? Nemam djece.
ilustracija: S. Bura/mj

Bethany ima 70 godina, nikada nije imala djecu, nikada ih nije željela i već dugi niz godina živi sama. Živi sretno, ali u posljednje vrijeme brine je samo jedna stvar. Napisala je oporuku, a izvršitelj oporuke je njen odvjetnik. Ipak, pri pogledu na kuću punu uspomena i stvari koje je skupljala cijeli svoj život, preplavljuju je misli o tome što će se dogoditi s njenim dragocjenostima nakon što umre.

Njene omiljene slike vjerojatno nemaju veliku materijalnu vrijednost, ali su za nju jako važne. Osim toga, tu je i medvjedić iz njenog djetinjstva koji čuva sve te godina i koji joj je stvarno prirastao srcu. Na zidu je i prekrasan ukrasni tanjur koji je naslijedila od pokojne tete. Taj tanjur je jedna od rijetkih stvari koje ju vežu s obitelji iz koje je potekla, piše portal Sixty and me.

Što učiniti ako se nađete u ovakvoj situaciji?

Nakon što preminete, izvršitelj oporuke ima mnogo posla. Ako ste imenovali stručnu osobu kao što je odvjetnik ili javni bilježnik, a niste ostavili upute o tome što treba učiniti s vašim osobnim stvarima, vrlo je vjerojatno da će biti angažirana tvrtka za čišćenje kuće. Svi fizički tragovi vašeg života završit će u smeću, a potom i na odlagalištu istoga.

Je li to zaista ono što želite?

Ako nije, onda morate unaprijed promisliti što želite da se dogodi s vašim stvarima. I to morate znati puno prije nego što dođete do kraja života. Evo nekoliko savjeta:

Počnite s raščišćavanjem prostora

Mnoge starije osobe obavljaju to “posljednje veliko čišćenje”. Ono može značiti i darivanje stvari prijateljima ili udrugama. Također možete prodati neke stvari, a novac potrošiti na iskustva (npr. putovanja) umjesto na nove stvari. Zatim, za svaki novi predmet koji kupite, oslobodite se barem tri stara.

Odaberite suradnike za izvršenje oporuke

Kako biste osigurali da će se stvari pravilno raspodijeliti nakon vašeg odlaska, imenujte jednu ili više mladih osoba koje će surađivati s izvršiteljem vaše oporuke. Obratite se svom odvjetniku i službeno ovjerite tu odluku. Također, ovaj korak je važan ako izvršitelj vaše oporuke ne živi u gradu u kojem živite. Na ovaj način osigurajte mu pomoć. Toj ili tim osobama učinite posao lakšim tako što ćete na vrijeme početi s raščišćavanjem.

Razvrstajte

Kada je riječ o fotografijama, kreativnim projektima i sličnim stvarima, odaberite najviše tri primjerka svega kako biste stvari sveli na razumnu mjeru. Možda ćete se zapitati, trebate li zaista 20 fotografija s predivnog odmora? Možda će tri najbolje biti sasvim dovoljne.

Što se tiče vaših rukotvorina, možete li pronaći lokalnu grupu koja će s oduševljenjem prihvatiti vašu donaciju? A što učiniti s kolekcijom porculanskih čajnika? Počnite sada s procjenom vrijednosti, uključite ih u oporuku i odaberite organizaciju koja će ih doista cijeniti. Ako želite, možete ih i prodati, a novac ostaviti nekoj od vaših omiljenih dobrotvornih organizacija.

Aktivno počnite sklapati prijateljstva s mlađim ljudima

Možda zvuči pomalo proračunato, ali činjenica je da ne želite biti posljednji među svojim prijateljima. Stoga je izgradnja zajednice u kojoj se ljudi brinu jedni za druge (i to mora biti lokalno utemeljeno, a ne online) vrlo važna.

Štoviše, to može biti zabavno. Možete postati zamjenska baka ili djed nekoj obitelji koja nema baku ili djeda u blizini. To može biti vrlo ispunjavajuće. I kao bonus, možda ćete pronaći nekoga tko će s oduševljenjem primiti i čuvati neke od vaših stvari nakon što vi više ne budete živi.

Sve je u planiranju, a planiranje kada nemate vlastitu djecu može biti čak i važnije nego kada ih imate. Dakle, ako primjećujete da se često pitate ‘kome ostaviti ove stvari?’, počnite s planiranjem!

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.