Prati nas

Mozaik

‘Volim unuke svog drugog muža, ali od mene neće dobiti ni centa’

Donosimo priču bake koja voli i odgaja desetero unučadi, od čega je petero njezinih bioloških, a petero su unuci njezinog drugog supruga. Sa svim unucima provodi podjednako vremena, svima je privržena i sve ih jednako obasipa darovima, ali je odlučila imovinu ostaviti samo biološkim unucima. Objasnila je i zašto.

Objavljeno

|

Treba li baka svim unucima ostaviti jednako oporukom?
ilustracija: S. Bura/mj

Tijekom ljeta, čak desetero unučadi svake nedjelje posjećuje baku Sophiju (67) i djeda Davida (65) na imanju na selu. Najprije roštiljaju, a onda se igraju u predivnom, ogromnom vrtu. Svi unuci ove umirovljene državne službenice, koji su u dobi od pet do 22 godine, zovu je nona, u spomen na Sophijino grčko podrijetlo.

Sophijin suprug, koji je vodio vlastitu električarsku tvrtku, iznenada je preminuo 2010. Prije deset godina upoznala je Davida, a devet mjeseci nakon upoznavanja par je odlučio zajedno živjeti u njegovoj kući na engleskom selu.

“Moja imovina, koja uključuje dvije nekretnine koje iznajmljujem, procijenjena je na 695.000 eura, ali iako najmlađe Davidove unuke poznajem otkako su bili bebe, oni od mene, jednom kad umrem, neće dobiti apsolutno ništa”, rekla je Sophia za Daily Mail.

Bila je to želja prvog supruga

“Znam da ću svoje biološke unuke ostaviti u solidnijoj financijskoj situaciji nego što se to piše Davidovim unucima – on ipak nema toliku imovinu. No, osjećam se dužnom poštovati želju svog pokojnog supruga i neću ga iznevjeriti, jer sam mu to čvrsto obećala”, objasnila je svoju odluku.

Srećom ju, kaže, nitko od unučadi nikada nije pitao što im namjerava ostaviti. “A ako me i pitaju, onda ću im ispričati jednu veliku, debelu izmišljotinu jer kad saznaju istinu, ja više neću biti ovdje”, rekla je najiskrenije.

Je to poštena odluka?

Je li Sofijina odluka ispravna, ili bi to njezinu mješovitu obitelj moglo podijeliti na dva dijela? Treba ovdje reći, a svi znamo, da malo što uzrokuje obiteljske probleme, kao pitanje nasljedstva, pa onda tako i odluke iz oporuke koje se smatraju nepoštenima.

U Velikoj Britaniji postoji portal za savjetovanje u pravnim poslovima, Which.co.uk, koji je službeno izvijestio da je broj osporenih oporuka u porastu, pri čemu je jedna odvjetnička tvrtka u samo godinu dana u upitima o osporavanju oporuka zabilježila porast od 111 posto. Nadalje, lani je istraživanje Direct Line Insurancea pokazalo da bi gotovo četvrtina ljudi bila spremna otići na sud kako bi osporila oporuku s kojom se ne slaže!

Psihologinja dr. Marianne Trent, autorica knjige “Kolektivno žalovanje”, kaže da posljednja volja žena koje su imale matrijarhalnu ulogu često vraški iznenade i prouzroče velike probleme u takvim mješovitim obiteljima. 

“Novac nudi određenu vrstu životnog stila i sigurnosti”, kaže psihologinja. “Mješovite obitelji mogu se naviknuti na osjećaj pripadnosti i prava čak i ako novac i druga imovina ne dolaze od njihovih bioloških rođaka. Dakle, kada oporuka nije zadovoljavajuća za sve članove obitelji, jer su neki izostavljeni, to može dovesti do sukoba i gorčine. Problem je širok, a oporuka može posvađati i generacije i dovesti do dugotrajnih obiteljskih razdora”, napominje psihologinja.

Nema rasprave!

Sophia, koja ima tri odrasle kćeri, čvrsto je uvjerena da njezini planovi o tome tko će što dobiti nisu predmet rasprave ili pregovora. Dapače, jedina osoba koja je svjesna njezinih želja je njezin partner David.

“David je radio u građevinarstvu i ima nešto manju ukupnu imovinu od mene. Ostavit će ju kome god on to želi. Kad smo se upoznali i zavoljeli, znao je da sam udovica i da sam obećala mužu da će naša imovina pripasti našim unucima. Uvijek je poštovao tu moju odluku. Svoju djecu nisam uključila u oporuku jer sam im već financijski pomogla, od pologa za kredit za kuće do zajedničkih godišnjih odmora. Svi su oni imovinski zbrinuti, dok moji unuci to nisu. To će biti moj dar njima”, rekla je Sophia.

Naglasila je pritom da njezine emocije nisu pomućene kada su u pitanju unuci njezina Davida. “O njima će se brinuti David. Čak i da im nema što ostaviti, ne bih ih stavila u oporuku. Neka samo krče svoj put u svijet i neka im je sa srećom. Njihove roditelje i druge djedove i bake baš i ne viđam, ali s njima sam u odličnim odnosima i pratim njihovo odrastanje s puno ljubavi – nekima sam čak više kao druga mama. Ponekad me gotovo stegne oko srca jer znam da im ništa neću ostaviti. Ali ne, od mene neće vidjeti ni centa”, rekla je.

Ljubav i novac nisu isto

Na kraju je dodala da dok je živa, ne pravi razliku među svih desetero unučadi. Volim ih bezuvjetno i potpuno i ponaša se prema njima kao prema svojim biološkim unucima. “Obasipam ih ljubavlju i privrženošću, trošeći jednako na njihove rođendanske i božićne darove. Jednako sam sretna kad nam bilo tko od njih dolazi na zabavu ili kampiranje u vrtu. Ali, svom sam pokojnom suprugu obećala da će naša imovina u cijelosti pripasti našim unucima i neću se pokolebati”, rekla je za kraj.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.