Prati nas

Vrt

Klimatski ekstremi

Kako oporaviti vrt nakon tuče?

Nakon tuče valja realno procijeniti štetu i odrediti što se može spasiti, a što treba izvaditi i zamijeniti. Posebno je važna higijena vrta, a treba razmotriti i primjenu fungicida kako bi se prevenirale bolesti.

Objavljeno

|

kako pomoći vrtu da se oporavi nakon tuče?
ilustracija:mj/LoraPalner

Crni oblaci i zvuk tuče koja se približava užasava svakog vrtlara svjesnog da bi mu u samo nekoliko minuta ove prirodne pojave mogao propasti višemjesečni trud. S promjena klime, čini se, led koji iznenada pada s neba postat će uobičajena pojava.

Već sada nema sezone u kojoj barem jednom godišnje ne uništi vrtove u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Tuča može tako, vidjeli smo i jučer, višestruko smanjiti ili potpuno uništiti prinos u vrtovima, paranjem i otkidanjem lišća i fizičkim oštećenjima na plodovima koja postaju otvorena pozivnica bolestima i štetnicima.

Ako se dogodi u rano proljeće, bespovratno će zatući mlade biljčice. Ali ne treba zaboraviti ni na voćnjake, ukrasno grmlje i drveće gdje su moguća trganja lišća i lom grančica. Lisnate ukrasne trajnice poput hosta gotovo će u cijelosti ostati bez lista te će iznova trošiti energiju na stvaranje biomase. Uz to, ledni prolom oblaka može ozbiljno pogoditi i divlji svijet, šume i životinje, pogotovo ptice.

Što se vrtlara tiče, važno je znati što se i kako može učiniti kako bi se barem djelomično spasila sezona. Donosimo jednostavan popis osnovnih mjera.

Očistiti

Popravljanje štete od tuče na biljkama nije uvijek moguće. Najbolji pristup je realno procijeniti štetu, a potom očistiti ostatke i odrezati slomljene stabljike i lišće. Na cvjetnicama i ukrasnim grmovima, primjerice ružama i dalijama ili krupnocvjetnim asterima, uklonite i oštećene pupove i cvjetove. Oštećenje stabala od tuče može zahtijevati orezivanje najpogođenijih grana.

Prihraniti

Ako se tuča dogodila zarana u sezoni, prihrana oštećenim biljkama može pomoći da ponovno potjeraju novo lišće. To se posebno odnosi na povrće i ukrasno bilje; jednogodišnje, dvogodišnje i trajnice.

Ukloniti oštećene plodove

Obavezno uklonite oštećene plodove koji privlače insekte; u vrtu i u voćnjaku.

Zaštititi

Manje rane će zacijeliti, ali nije zgorega primijeniti fungicid kako bi se spriječio ulazak štetnih gljivica prije no što se stvori tkivo koje će ih zatvoriti. Biljke koje se neće opraviti valja što prije ukloniti iz vrta.

Zalijevati

Ako nakon tuče nastupi sušni period, od ključne je važnosti za oporavak biljaka, adekvatno ih navodnjavati.

Zamijeniti

Biljke koje ni nakon tjedan dana od poduzimanja ovih mjera ne pokazuju znakove oporavka, također uklonite iz vrta i zamijenite novima. Ako je kasno za ponovnu sjetvu, odaberite kasne sorte nekog istog ili drugog povrća.

Malčirati

Nanošenje debljeg sloja malča oko baze oštećenih višegodišnjih biljaka može im pomoći da prežive zimu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.