Prati nas

Povjerljivo

Diskriminacija

Zar mi nismo majke? Majčinski dodatak svim majkama!

Ma koliko prostora na našem portalu dajemo majkama koje su u mirovinu otišle prije 2019. godine i nisu ostvarile pravo na majčinski dodatak, sve nam ih se više i više javlja na tu temu. ‘Zar smo mi manje majke, nemajke? Što smo mi?’, pitaju se svakodnevno.

Objavljeno

|

Umirovljenice su diskriminirane zbog majčinskog dodatka!
ilustracija: S. Bura/mj

Kakvim je plodom urodila “demografska mjera” propisana u sklopu mirovinske reforme 2019., a koja nalaže da se samo majkama koje od te godine pa nadalje odu u mirovinu pripiše šest mjeseci dodatnog staža po rođenom ili posvojenom djetetu? U izračunu mirovina, to za novije umirovljenice znači oko dva posto veću penziju.

A za starije umirovljenice, to znači revolt, ogorčenost, nezadovoljstvo, i prečesto doista velikom mizerijom od mirovine. Toliko ih muči ta strašna nepravda, da se neke već petu godinu pitaju kako je moguće da se donese tako diskriminirajuća odluka!

Napominjemo još jednom da se dodatni staž pripisuje i ženama  koje su se umirovile prije 1. siječnja 2019. godine, ali su međuvremenu zaposlile i ostvarile 12 mjeseci novog staža. I ta mogućnost nije svim majkama umirovljenicama jednako dostupna, jer neke više doista nisu radno sposobne ili se nemaju gdje zaposliti po malim mjestima. Kako god okrenemo, ovo ne zvuči kao fair play iliti poštena igra.

Pošteno bi bilo jedino pokrenuti ponovni izračun mirovina za sve umirovljene majke koje su u penziju otišle prije 2019. godine, no to je posao Vlade RH i HZMO-a na koje očajne majke i apeliraju.

Nepravda za nepravdom

Umirovljenica Blanka u mirovinu je otišla 18. prosinca 2018. godine. To je vrlo važan datum za nju, jer će se zbog njega, ako se ne ispravi nepravda, do kraja života tući po glavi. Da je u mirovinu otišla dva tjedna kasnije, dobila bi Božićnicu, ali to je manje važno. Važno je da bi dobila i dodatnih godinu dana staža budući da je majka dvoje djece. “Tu si ne mogu pomoći kao ni i puno drugih žena koje imaju djecu. Ima među onima koje su u mirovinu otišle samo dva tjedna kasnije i imaju veću mirovinu od mene i još su dobile taj dodatak. A ja moram biti sretna što redovito dobivam i ovu mirovinu, jer imam kredit. Sretna sam što mogu sve redovito plaćati, ali napominjem da ne plaćam sa svojim primanjem. Mogu sve plaćati jer u troškovima sudjeluje i suprug, a sin plaća sve režije. Mislim da je to jako žalosno”, napisala je umirovljenica Blanka.

Naša čitateljica Agata morala je u invalidsku mirovinu prije 15 godina. “Sad imam 61 godinu i 200 eura mirovine i 75 i nešto eura za pomoć u kući. Doplata za lijekove mi iznosi oko 100 eura. Sjećam se vremena kad je u Saboru doneseno rješenje da za treće dijete imaš pravo na tri godine porodiljinog – to su ispoštovali. Ali drugi dio da će majka koja ima 3 djece dobiti dodatak od 15 mjeseci na staž bez obzira kad otišla u mirovinu, tu je netko zaboravio povijest i arhivsku građu”, napisala nam je u pismu. A mi ćemo dodati da je tu riječ o invaliditetu zbog kojeg gospođa Agata nakon 15 godina u mirovini ne može ići raditi da bi joj se ponovo izračunala mirovina i dodao staž za troje djece.

“Bijes, gorčina i gađenje”

Gospođa Katica u prijevremenu mirovinu je otišla sa 38,7 godina radnog staža, prije 2019. “Sve mi koje smo išle prije 2019. u mirovinu smo oštećene kao majke roditelji jer nismo dobile dodatni staž na djecu. Ako niste znali, u Njemačkoj sve majke roditelji za svako dijete imaju dodani staž čak dvije godine, a od ove godine to iznosi čak dvije i pol godine! Što će nama euro kada su nam prazni novčanici? Da nam vrate sve za što su nas oštetili i usklade mirovine sa stvarnom inflacijom, možda ne bi bili na posljednjem mjestu u EU”, razmišljanja su gospođe Katice.

Umirovljena majka Doris povjerila nam je da je 2009. potjerana u prijevremenu mirovinu i dobila maksimalno penaliziran izračun mirovine. “Osim te penalizacije, samohrana sam majka troje djece, a kako to nije bila 2019. godina, to, eto, ništa ne znači. Toliko nepravdi, sve je ovo previše jadno. Ostaju bijes, gorčina i gađenje. Osjećam kao da su sve to smicalice za bespomoćne i ljude na margini”, piše nam umirovljena majka Doris.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.