Prati nas

Aktivno starenje

Fenomen

Jayne (101) još uvijek radi i vozi: Ovo su njeni savjeti za dug život

U prvoj karijeri bila je knjigovotkinja, no nikad se nije posve priviknula na mirovinu. Sada radi i zbog druženja, ali i zbog dodatnog prihoda.

Objavljeno

|

Najastariji radnici na svijetu
jayne Burns (foto: Jo-Ann Stores)

Desetljećima, nakon što su njeni vršnjaci otišli u mirovinu, ona i dalje radi. Na trenutnom poslu reže tkanine već 25 godina. Jayne Burns iza sebe ima 101 godinu i još uvijek ima radno vrijeme. Doduše polovicu radnog vremena u trgovini Joann u američkom Masonu.

“Morate se kretati, ne smijete cijeli dan sjediti kući”, rekla je Burns, rođena 1922. godine, za Today. “Jednostavno volim raditi i volim raditi s ljudima.” Ova stogodišnjakinja još uvijek vozi automobil i pridružuje se jutrom drugim radnicima koju putuju iz jednog u drugo mjesto na posao. U mirnijim danima, do posla vozi dvadesetak minuta.

Radni raspored joj je klizan, ali idući tjedan će raditi tri dana i to od 9 do 17 sati. Posao zahtijeva dobar vid i izvjesnu tjelesnu snagu za rukovanje balama tkanine, ali Burns kaže da s tim uopće nema problema. Osim kada je riječ o teškim vinilinim tkaninama.

Inače, Jayne živi s kćeri u predgrađu Cincinnatija. Kći je, također, radila u istoj trgovini na nepuno radno vrijeme i tako je povezala majku i voditelja trgovine devedesetih godina prošlog stoljeća. Bilo je to baš nakon što je Jayne postala udovica. “Zanimala me metraža pa me je menadžer pitao želim li raditi. Počela sam raditi s njim, svidjelo mi se i ostala sam tamo”, prisjeća se stogodišnjakinja.

U prvoj karijeri bila je knjigovotkinja, no nikad se nije posve priviknula na mirovinu. Sada radi i zbog druženja, ali i zbog dodatnog prihoda.

Nije sve u dobrim genima

Živjeti izuzetno dug i zdrav život može se činiti posljedicom genetske lutrije, ali dugovječnost nije svojstvena obitelji Jayne Burns. Njena majka je umrla zbog prsnuća aneurizme u svojim četrdesetima, a otac joj je preminuo kada je imao 65 godina. “Pa ne znam zašto, ali i dalje sam tu”, kaže Burns. “Voljela bih znati zašto.”

Koliko dugo ljudi žive je stvar genetike (20 posto) te načina života i sreće (80 posto), kaže Andrew Steele, britanski znanstvenik i autor knjige “Bezvremenost: Nova znanost o starenju bez starenja”.

Prvi savjet: Jedite sve umjereno

Burns jede gotovo sve što želi, uključujući meso, slaninu i maslac. Ranije je pazila na unos šećera, ali više ne. “Previše volim slatkiše”, kaže. Mliječna čokolada joj je omiljena. Ranije bi povremeno konzumirala alkohol i to kad bi izašla s mužem navečer, ali inače nije pila. Nikada nije pušila.

Drugi savjet: Ostajte aktivni

“Cijeli svoj život sam uvijek bila aktivna i radila sam razne stvari. Mislim da mi je to više pomoglo nego išta drugo”, kaže Burns kad je pitaju što je činila da bi bila zdrava. Kuglala je, igrala je golf i redovito vježbala.

Treći savjet: Sačuvajte dobro raspoloženje, bez obzira na sve

Burns je preživjela rak debelog crijeva 1995. godine. Tada je podvrgnuta operaciji uklanjanja dijela crijeva. Liječnici su ga rano otkrili pa nije morala prolaziti kroz kemoterapiju, kaže.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.