Prati nas

Mozaik

Životna priča

‘Nakon pobačaja sam mučila samu sebe, a stigla je i menopauza’

Britanska manekenka i voditeljica Lisa Snowdon (51) javno je progovorila o tome kako je u kasnijim godinama htjela postati majka, ali joj se želja nije ostvarila. Dva se desetljeća mučila mišlju da je to kazna koja ju je snašla zbog pobačaja, no danas je sretna žena.

Objavljeno

|

Žene koje dožive ranu menopauzu
Lisa Snowdon (scr: ITV)

Britanska voditeljica Lisa Snowdon, (koja je poznata i po vezi s Georgeom Clooneyem), ispričala je za DailyMail da se teško mirila s činjenicom da joj se nikad neće ostvariti životni san da ima djecu. Kao da ta bol nije bila dovoljna, mučila se s mislima da bi ovaj razarajući životni neuspjeh mogao biti “kazna” za pobačaj koji je napravila u svojim kasnim 20-ima.

Priznala je da već više od 20 godina zamišlja svoju prvu bebu kao dijete, tinejdžera i naposljetku mladu odraslu osobu, bolno svjesna da bi joj se život drugačije odvijao da nije prekinula trudnoću. “Stalno sam mislila je li to bila moja jedina prilika koju sam propustila i ovo je moja kazna. Mislila sam da ne zaslužujem biti majka jer sam to učinila. Doista sam se bila podvrgla mučenju. Mislim da mi žene to često sebi radimo. Samo pokušavamo dodati sol na ranu. Kao da se pitamo: što još mogu učiniti da se osjećam još gore? Krivimo se i osjećamo sram”, rekla je.

Potom je objasnila da i danas ipak stoji iza toga da je pobačaj bila ispravna odluka jer je oduvijek željela imati obitelj s osobom koja ju voli, koja je tu. “Tadašnji moj partner nije došao ni na prvi ultrazvuk. Iznevjerio me. Da sam rodila dijete, bila bih povezana s tim čovjekom do kraja života. Svjesna toga, ipak pomišljam na to dijete i na to koliko bi godina imalo. To žena nikad ne zaboravlja”, ispričala je.

Rastavljeni roditelji

Njezini su se roditelji rastali kad je imala 16 godina – sestre su joj tada imale 13 i šest godina, a majka je bila ta koja je napustila obiteljsku kuću. “Razvod roditelja nikad nije lak, bez obzira na to tko ode, no mamu smo ipak viđale”, kaže Lisa. “U početku sam mislila da je odluka moje mame sebična i hladna i krivila sam nju, no sada bolje razumijem sve, ta mama i tata su imali 17, odnosno 18 godina kad je mama rodila”, govori.

Lisa je tada preuzela majčinsku ulogu, brinula o sestrama te o roditeljima, a budući da je rano odrasla, bila je sigurna da će jednog dana postati majka. Međutim, tijekom njezinih 30-ih niti jedan od muškaraca s kojima je hodala nije joj se činio kao potencijalno dobar otac. Iako je bila u šoku što njen život nije išao u smjeru koji je planirala, bila je presretna kada je zanijela u 41. godini – no opet s muškarcem s kojim nije vidjela budućnost.

Trudna s 41 godinom

Lisa je ipak odlučila zadržati bebu, očekujući da će je odgajati kao samohrana majka. “Ovaj put, iako veza nije bila savršena, vidjela sam to kao znak iz svemira – možda od Boga – da mi je oprošteno i da ću konačno imati dijete. Nisam religiozna, ali bilo je teško ne osjećati se blagoslovljeno u tom trenutku, s obzirom na izglede”, povjerava se.

Nažalost, nije išlo u željenom smjeru. Malo prije nego što je trebala izaći u eter u jutarnjoj radio emisiji LBC-a, koju je vodila gotovo osam godina, Lisa je počela krvariti. “Odjurila sam u kupaonicu, sva u panici kad sam vidjela svu tu krv. Nisam znala što mi je činiti,  znala sam samo da moram nastaviti raditi”, kaže ona prisjećajući se tog užasnog dana kada nije htjela privući pozornost kolega, već i javnosti, pa je odradila emisiju.

“Zakopala sam duboko strah koji sam osjećala u dubini želuca, moleći se da moje dijete bude dobro. Čim je emisija završila i kad smo prestali s emitiranjem, odjurila sam u bolnicu i potvrdili su se moji najgori strahovi – snimka je pokazala da je srce prestalo kucati. Moje dijete je umrlo. Premalo je reći da sam bila shrvana, slomljena, neutješna”, rekla je nadalje.

Odlazak psihologu

Lisa, koja je prije istraživala ideju o zamrzavanju svojih jajnih stanica, ali joj je rečeno da su “loše kvalitete”, vidjela je trudnoću kao čudo i dokaz da joj je suđeno postati mama, a onda se se odjednom morala suočiti sa stvarnošću da se to nikad neće dogoditi.

Počela je sa psihoterapijom i, nakon niza nesretnih veza, odlučila je neko vrijeme biti sama. “Radila sam na tome da osvijestim kakav bi trebao biti moj ‘idealan muškarac’. Osvijestila sam da mora biti inteligentan, pun ljubavi, brižan i dobar komunikator”, rekla je bez oklijevanja. I, eto, pred kraj te godine celibata, George Smart (44), s kojim je kratko hodala kada je imala 30 godina i radila na MTV-u, vratio se u njezin život.

Lisa je gajila lijepa sjećanja na njihovu kratku vezu prije više od desetljeća – koja je prekinuta jer je ona išla u Ameriku na snimanje za BBC, a on je kao voditelj puno putovao. “Vratio se u moj život u pravom trenutku. Prije toga bih ga odgurnula – bio je previše miran, ljubazan, pun ljubavi i pouzdan, a ja sam mislila da mi u životu treba drama”, rekla je Lisa, danas i dalje zaljubljena u Georgea koji sada radi kao konzultant za strateške komunikacije.

Nisu uspjeli

Iako je bila sretna s Georgeom Smartom, to ne znači da je njihov odnos bio jednostavan. Kako je imala 42 godine kad su obnovili svoju romansu, Lisa mu je nekoliko tjedana nakon prvog spoja rekla da, ako žele imati dijete, moraju odmah početi istraživati ​​sve mogućnosti.

“Rekao mi je da, ako budemo i samo on i ja, bit će najsretniji čovjek na svijetu i to je skinulo pritisak s mene. Nisam željela ići putem potpomognute oplodnje, pronaći donoricu jajne stanice ili posvojiti dijete, samo sam željela da se to dogodi, ali nije. No, imamo hrpu djece u našim životima – među njima pet nećakinja i nećaka, pa smo odlučili uživati ​​u njima, a najviše od svega uživati ​​jedno u drugome.”

Grom iz vedra neba – menopauza

Umjesto da im se ostvari želja da ona ostane trudna, Lisa je ušla u “pakao” za koji sada zna da je perimenopauza, zbog čega se osjećala ljutito, i iscrpljeno, imala je navale vrućine, a libido joj je pao na niske grane. Ona vjeruje da su te godine preživjeli samo zahvaljujući Georgeovoj opuštenosti i podršci.

“Moje ponašanje nije bilo u skladu s mojim karakterom – ljutito i prilično gadno. George je svaki put preuzeo najveći teret mog bijesa, pogotovo kad sam bila mračno raspoložena. Moji ispadi dolazili bi iz vedra neba, potpuno nepredvidljivi, za mene i za njega. Okidači bi bili toliko beznačajni da ih se ne mogu ni sjetiti. Nakon tih događaja osjećala bih najstrašniju krivnju, koja bi me pratila danima. Ali on je tako pozitivna osoba da bi sljedeći dan bilo kao da se ništa nije dogodilo. Stoga bih pokušala ne razmišljati o tome zašto sam upropastila cijelu večer ili što je bio katalizator”, objasnila je.

Mislili su da je depresija

Ohrabrena Georgeom, Lisa je dogovorila pregled kod svog liječnika opće prakse koji joj je, nakon što je prestala jecati u njegovoj ordinaciji, prepisao antidepresive koje je uzimala šest mjeseci.

Međutim, pateći od napadaja panike zbog kojih je sada već trpjela i na poslu u kojem je briljirala dva desetljeća, dogovorila je pregled kod privatnog liječnika. “Doktor mi je prenio vijesti koje nisam očekivala – nisam bila depresivna, bila sam u perimenopauzi. Njegove riječi da se tu ništa ne može i da starim, zbunile su me. Sjećam se da sam zarila nokte u dlan i stiskala ih tako snažno da se činilo kao da sam probila do krvi, dajući sve od sebe da ne zaplačem. Umjesto toga samo sam kimnula i rekla da razumijem”, rekla je iskreno.

Slika žene koja se nosi s promjenama raspoloženja, navalama vrućine uz znoj koji bi joj natopio plahte, te koja pati od nesanice – što je sve znak da su njezine plodne godine iza nje – dok se miri sa spoznajom da nikada neće imati biološku djecu, srceparajuća je.

Do srednjih 40-ih, nedostatak sna doveo ju je do toga da je jela puno ugljikohidrata i hrane bogate šećerom tijekom dana, samo kako bi ostala budna. Tada je naglo natukla kilograme. “Posljednje što me nakon toga zanimalo bio je seks jer sam samo htjela prespavati noć, a kad se udebljate, to utječe na vaše samopouzdanje. Ženama je seks važan i utječe na to kako se mentalno osjećamo. Počela sam trčati, što je donekle pomoglo u mršavljenju, ali tek u kasnim 40-ima, kada sam naišla na specijalisticu koja mi je prepisala kombinaciju tjelesno identičnog estrogenskog gela, tableta testosterona i progesterona.”

“Neke žene misle da će uzimanjem testosterona ponovno potaknuti seksualni nagon koji su imale u 20-ima, ali, iako to pomaže, to se nikada neće vratiti. Toliki je pritisak na žene kad ih se puta kakav im je seksualni život. A način na koji starimo, to postaje manje važno. Ne razumiju to, naravno, svi muškarci, ali George mi je sve vrijeme pružao podršku. Pravo je osvježenje biti s nekim tko nije vršio te pritiske na mene, samo je želio da se osjećam bolje”, iskrena je.

Nove životne navike

Iako voli vino, sir i kekse, pokušava ograničiti unos svega previše kaloričnog na nekoliko puta tjedno, dok jede puno proteina, uključujući piletinu, ribu i jaja, te juhu od kostiju. Rekla je ne botoksu i filerima. U krevetu je u 21 sat i ustaje u 5 ujutro svakog radnog dana, tako da ona i George mogu trenirati u teretani prije posla.

Napisala je i knjigu, Just Getting Started, o svom dotadašnjem životu i olakšanju nakon ulaska u ovu novu, manje turbulentnu fazu nakon menopauze. Lisa planira nastaviti s podizanjem svijesti o izazovima s kojima se suočavaju žene u srednjim godinama i nada se snimanju dokumentarne serije o menopauzi.

Lisa i George zaručeni su već sedam godina, no ne planiraju se vjenčati. “Znam da se čini neromantično, ali brak djeluje vrlo staromodno. Ovaj dijamantni prsten je za mene najveća obveza. George mi je siguran životni partner i ne treba mi veća potvrda. Sretna sam.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.