Prati nas

Mozaik

Hilfe!

Otkad je u mirovini, suprug vas izluđuje? Niste jedini!

Nema univerzalne reakcije na umirovljenje. Kraj karijerne faze života može biti dočekan s radošću ili s tugom. Procesuiranje tih emocija različito je za svaku osobu. To će također značiti da će se na različite načine mijenjati i odnosi s drugim ljudima nakon umirovljenja.

Objavljeno

|

Muškarci se potpuno pogube u mirovini. Je li to razlog za razvod u starim godinama?
ilustracija: S. Bura/mj

Sandrin suprug, Jim, nedavno je otišao u mirovinu. Prvotno je bila uzbuđena. Mislila je da će se opustiti, da će više uživati jedno s drugim i možda napokon malo putovati. No, stvari nisu ispale kakvim ih je zamišljala.

Šest mjeseci nakon što je Jim otišao u mirovinu, Sandra pretražuje oglase za posao. Želi ga negdje zaposliti, jer je izluđuje. A posao u mirovini joj se čini boljom opcijom od razvoda. Nije Sandra jedina, piše portal Sixty and me.

Za mnoge parove, mirovina je uspjeh, kao da su konačno došli do cilja. Nema više stresa, mogu sami raspoređivati svoje vrijeme, mogu i uživati u svim stvarima koje su odgađali. To je san. Ali stvarnost često može biti prilično drugačija. Prilagodba umirovljeničkom životu može biti trnovit put, posebno kada je supružnik koji je najviše vremena provodio izvan kuće odjednom doma. Cijelo vrijeme. Pitajte Sandru.

Različita lica umirovljenog supruga

Nema univerzalne reakcije na umirovljenje. Kraj karijerne faze života može biti dočekan s radošću ili s tugom. Procesuiranje tih emocija različito je za svaku osobu. To će također značiti da će se na različite načine mijenjati i odnosi s drugim ljudima nakon umirovljenja.

Reakcija supruge na suprugovo umirovljenje ovisit će, prije svega, o vrsti preobražaja svježeg umirovljenika. Ovo su najčešće metamorfoze koje muškarci doživljavaju kad prestanu odlaziti na posao:

Umirovljeni suprug koji vas prati u stopu

Kamo ćeš? Idem s tobom! Ako se skrivate u kupaonici kako biste imali malo vremena za sebe, vjerojatno ste u braku s ovakvom vrstom umirovljenog supruga.

Umirovljeni suprug – čuvar obiteljskog kauča

Kao da mu je jedini životni cilj stvoriti savršeni otisak stražnjice na kauču, uz proglašenje daljinskog upravljača bioničkim produžetkom ruke. Čini se kao da je sjedenje bilo njegov životni cilj. Ako ste frustrirani jer je nekad vrijedan suprug sve kućanske poslove i obveze prepustio vama, vjerojatno ste udani za ovu vrstu umirovljenog supruga.

Umirovljeni suprug koji započinje milijun stvari istovremeno…

… a niti jednu ne završava! Umirovljenje može izgledati kao prilika da se napokon uhvatite u koštac sa svim onim projektima za koje nikada nije bilo vremena. No, započinjanje svih njih odjednom može frustrirati sve – osim vašeg supruga. Kuća vam je puna razbacanog alata i nedovršenih gradnji i popravaka? Rastavlja stvari, ali ih ne sastavlja jer ne može naći pravi alat za to? Vaš muž je u krizi, a ni vama nije lako!

Umirovljeni suprug koji želi sve unaprijediti

Nikad ga nisu zanimali kućanski poslovi, ali sada odjednom zna sve o njima. On zna treba li prvo pobrisati prašinu prije usisavanja ili obrnuto. Savršeni raspored slaganja posuđa u perilicu spustio mu se u glavu božjom providnošću i ne štedi vrijeme da i vas uputi u poslove koje ste, bez njegove intervencije, radili cijeli život? Sve želi reogranizirati? Ajme, jadni vi!

Umirovljeni suprug koji očajava jer ga “više nitko ne treba”

Nije neuobičajeno da muškarac koji je ušao u mirovinu osjeća tugu jer misli da više nema svrhu. Depresija nakon umirovljenja može postati ozbiljan problem. Teško je shvatiti što želite raditi u sljedećem životnom poglavlju i tko ste sada kada više niste “radnik”. Ako je vaš suprug depresivan, trebat će vam podrška i moguće je da će mu trebati pomoć stručnog savjetnika kako bi se izvukao iz spirale opasnih osjećaja.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.