Prati nas

Mozaik

Vraća mu ljubav

‘Šogor mi je bio drugi otac, radim sve da mu olakšam bolest’

Samantha Zubak (60), američka liječnica s hrvatskim korijenima, živi posve neobičnu i toplu ljudsku priču. Naime, najranije djetinjstvo provela je sa starijom sestrom Pat i njenim suprugom Marshallom koji su joj bili kao roditelji. Zato se danas zahvalno i s ljubavlju brine o šogoru koji je obolio od Alzheimerove bolesti.

Objavljeno

|

Samantha brine o članu obitelji koji boluje od Alzheimerove demencije
Odrastanje s Nielsenovima (foto: privatan album)

Samantha Zubak, liječnica koja radi u međunarodno poznatoj tvrtki za proizvodnju poljoprivredne i građevinske mehanizacije John Deer, i danas održava kontakte s prijateljima u domovini. No, povod našem razgovoru je njen odnos sa 89-godišnjim šogorom Marshallom, uz kojeg je odrasla.

Naime, Samatha često na Facebooku objavljuje fotografije izlazaka s njim. Iako je davno odselila iz njegove kuće, a sestra joj je preminula, šogor je uvijek ostao njezin drugi otac i najbolji prijatelj te mu pomaže u bolesti.

“Kad su se roditelji rastali, većina mojih braće i sestara već su bili odrasli i otišli su od kuće. Otac je imao pivnicu i iznad pivnice stan pa je sud odredio da to nije primjereno mjesto za dvije manje djevojčice. Tako smo sestra i ja zakonski pripale našoj starijoj sestri, koja je već bila u braku i imala dvoje svoje djece. Bilo je lijepo odrasti u toj obitelji”, ispričala nam je.

Iako je Samanthino udomljenje kod sestre i šogora trebalo biti privremeno, a potom su se male sestrice trebale vratiti ocu, one su se zaljubile u obitelj i novu sredinu; osobito u farmu konja pa su tu ostale dok se nisu osamostalile.

Najbolji prijatelji

Kako kaže, njezin šogor bio je duša od čovjeka i želi mu vratiti barem dio dobrote. Danas on ima 89 godina i već gotovo deset godina bori se s Alzheimerom. Ona pak svaki svoj slobodni trenutak koristi da ga razveseli, povede u prirodu ili u grad te s njim provodi kvalitetno vrijeme.

“Na pragu devedesete, bolestan, moj šogor više ne vozi. Zbog Alzheimera mu je kratkoročno pamćenje prilično slabo. Međutim, koliko je to nevjerojatna bolest govori i činjenica da još uvijek savršeno pamti cijeli svoj život koji je stariji od 10 godina. Njemu samo kratkoročno pamćenje ne funkcionira. Jako se dobro nosi s tim i sasvim je svjestan da ne može stvarati nova sjećanja. Zato mu nećaci i ja sve naše doživljaje i važna obiteljska događanja fotografiramo, printamo i zapisujemo te mu stavljamo u poseban blok, kako bi kasnije mogao pregledavati”, rekla je naša američka sugovornica.

Da je počeo zaboravljati, shvatila je kad ju je zvao da ne zna doći do njezine kuće. “Bio je strašno uzrujan, svjestan svega. Nakon postavljanja dijagnoze, objasnili smo mu da mu je ugroženo kratkoročno pamćenje. Prihvatio je to i dobro se nosi s tim. Njegova majka bolovala je od iste bolesti, no oboljela je puno mlađa i bolest je kod nje napredovala puno brže”, naglasila je Zubak. Dodaje da njezin šogor ima zanimljivo porijeklo: njegov djed je došao iz Danske, a baka iz Norveške. Za života je radio kao inženjer u Johnu Deeru, a u slobodno vrijeme bio je i glumac u lokalnom kazalištu – sve dok više nije mogao zapamtiti tekst.

Danas Sam, kako je svi zovu od milja, svog šogora vodi u šetnju, u posjetu preživjelim prijateljima i znancima, često obilaze mjesta koja su mu u životu bila od značaja, uvijek odu na ručak, i obavezno u pivnicu. Gospodin Marshall još uvijek voli popiti dobro pivo!

Samantha brine o članu obitelji koji boluje od Alzheimerove demencije
Marshall i Samantha (foto: privatni album)

Nezgoda s mladim šogorom

Prepričala je i jednu zanimljivu zgodu sa šogorom, dok još kao petogodišnja djevojčica nije ni slutila da će živjeti kod njega. Napravila mu je, priča nam, djetinjastu scenu. “Marshall je prije braka s mojom sestrom bio tatin prijatelj. Jednom se napio u tatinoj pivnici i popeo se u naš stan te zaspao na kauču. Ja sam se te subote ujutro probudila i spustila u dnevni boravak gledati crtiće. Vidjela sam nepoznatog čovjeka kako ondje spava. Protresla sam ga za rame i govorila mu da izađe iz kuće. On se doista probudio i odjurio. Kad ga danas pitam zašto je otišao, kaže – Zato što si bila u pravu”, prepričala je.

Cjeloživotno učenje

Samantha je jedna od onih osoba koje njeguju cjeloživotno učenje pa je za života promijenila i karijeru. U John Deeru je počela kao informatičarka i taj isti posao kasnije je radila u državnom sektoru. Nakon teške ozljede koljena, počela je studirati medicinu te ju je nakon završenog školovanja prijatelj preporučio staroj kompaniji, ali sada kao medicinsku sestru. Naposljetku je u John Deeru postala liječnica koja brine o ozljedama radnika.   

Hvali naše prirodne ljepote

Uz našu sugovornicu, Hrvatsku je posjetilo još troje njenih braće i sestara – njezina najmlađa sestra Ann, te braća David i Nick. “Hrvatska je predivna zemlja, posjetila sam i Zagreb, i obalu i Gorski kotar. Voljela bih se barem još jednom vratiti u domovinu mog djeda. Djed, porijeklom iz središnje Dalmacije, u Sjedinjenim Državama je radio na željeznici, a nakon umirovljenja imao je pivnicu prije no što ju je imao moj otac”, ispričala je 60-godišnja liječnica.

Hrvatsko porijeklo osim Samanthe imaju braća Nick i Dan, polubraća po ocu Tracy i David, te sestra Ann. Dan je smrtno stradao u prometnoj nesreći na svoj 19. rođendan. Valja reći da je njezina obitelj doista velika, jer je njezina majka u prijašnjem braku također dobila četvero djece, Samanthine polusestre Sandy, Susie i Pat (kod koje je živjela), te polubrata Marka. Pat i Mark također su umrli.

Samantha danas živi sama, izgleda vrlo vitalno, puna je života, i iako naporno radi, čak i vikendima, uvijek nađe vremena za svoje konje i prije svega, za svog šogora Marshalla.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.