Prati nas

Povjerljivo

Nepravda boli

‘U mirovini sam zakinuta za najmanje 100 eura mjesečno, koja nepravda!’

Limit na dio obiteljske mirovine, diskriminirajuć majčinski dodatak, nametnuti porezi i prirezi na ionako male mirovine – dug je popis zakonskih propisa zbog kojih su naši umirovljenici razočarani i ljuti. No, jedna je skupina među najranjivijima – udovice i udovci koji su bez supružnika ostali prije 45. godine života, sami podizali djecu i ostali sami. Oni nemaju uopće nikakvo pravo na dio obiteljske mirovine!

Objavljeno

|

Ima li udovica pravo na mirovinu?
ilustracija: S. Bura/mj

Naša čitateljica Ivanka je 69-godišnja udovica sa svega 388 eura mirovine – životne i radne okolnosti doista joj nisu išle na ruku. “Po sili zakona morala sam u prijevremenu jer je firma u kojoj sam radila otišla u stečaj. Imala sam 57 godina života i 37 godina staža. Budući da sam išla u prijevremenu, penalizacija mi iznosi 6 posto”, otkrila nam je.

Potom je objasnila da je predala zahtjev za dio obiteljske mirovine, ali su joj odmah unaprijed rekli da neće dobiti ništa. “Rješenje još nisam dobila, ali rekli su mi da neću moći ostvariti to pravo, jer kad mi je suprug preminuo nisam još imala 45 godina, nego 42. Zbog toga nemam pravo ni na obiteljsku mirovinu, ni na dio obiteljske mirovine od 27 posto.”

Boli to gospođu Ivanku osobito kad se prisjeti kako je u najljepšim godinama ostala sama s dvoje djece i jednom plaćom. Za svu žrtvu koju je sama podnijela, osjeća se razočarano. “Sada, u poodmakloj dobi, ja sam kažnjena. Ogorčena sam, jer to je velika nepravda. Zakinuta sam za najmanje 100 eura mjesečno, a na ovu malu mirovinu koju primam to bi mi puno značilo. Treba pod hitno mijenjati zakon”, ukazala je na nepravdu umirovljenica Ivanka.

“Nisam se više udavala, djeca su mi bila sve”

Vrlo sličnu situaciju doživjela je njezina imenjakinja, također naša čitateljica Ivanka. Ona je udovica ostala još mlađa, sa svega 38 godina. Suprug, dragovoljac Domovinskog rata, koji je umro u 45. godini života, također je iza sebe ostavio dvoje djece.

“Mene sada zanima kako mi, koje smo ostale udovice mlade, s djecom, nemamo nikakvo pravo ni na obiteljsku mirovinu, ni na dodatak na mirovinu. Odgovor je da nisam imala 45 godina. Ja sam u svojoj mirovini koja je dosta mala, a radila sam punih 40 godina. I moj suprug je odradio 27 godina staža plus dvije godine ratišta”, opisala je svoju životnu situaciju.

Zanima je, piše nam, zašto udovice koje su u poziciji poput njezine, nemaju pravo barem na dodatak. “Ima jako puno žena koje žive u izvanbračnoj zajednici i primaju mirovinu od supruga. Ja se nisam udavala jer su mi djeca bila sve. Hvala puno državi. Ja sam jako razočarana i tužna”, zaključila je svoje pismo.

Još jedan odbijen zahtjev

Javila nam se potom i čitateljica Emilija. “Pišem još jednu nepravilnost kod ostvarivanja prava na obiteljske mirovine. Moja majka ima 91 godinu i ostala je udovica sa 41 godinom. Predali smo sve dokumente i dobili negativno rješenje. Otac je stradao na poslu. Majka ima malu mirovinu i jako je razočarana jer nema pravo na obiteljsku mirovinu ni na dodatak. Baš me zanima kako su oni koji su te zakone radili razmišljali o slučajevima poput moje majke”, izrazila je svoj revolt naša čitateljica Emilija.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.