Prati nas

Vijesti

Umirovljenici zajedno

‘Podignite doprinose za I. mirovinski stup, II. stup ne daje rezultate’

‘Povećanjem bruto plaća kroz povećanje cijene satnice rada, uz povećanje stope doprinosa za I. mirovinski stup i resetiranjem II stupa, se otvora prostor i za značajan rast mirovina što su u javno iznesenim zahtjevima već najavile sve relevantne umirovljeničke udruge i stranke.’

Objavljeno

|

Kad će se isplatiti novi energetski dodatak?
foto: Victoriano Izquierdo/Unsplash

Politička platforma Umirovljenici zajedno predlaže Vladi RH odbacivanje sve glasnijih razmišljanja za povećanje stope doprinosa za II. mirovinski stup te predlaže da što prije za 1 – 2 posto poveća izdvajanje za I. mirovinski stup.

Taj doprinos bi, smatra umirovljenička koalicija, u slijedećih nekoliko godinama trebalo povećati sa sadašnjih 15 posto do ukupnih 20 posto ili još više. “Treba imati na umu da je Hrvatska u skupini zapadnoeuropskih zemalja sa najmanjim ukupnim stopama doprinosa za mirovine što se radi moguće neodrživosti mirovinskog sustava mora žurno mijenjati”, piše u priopćenju ova koalicija umirovljenika.

“Umirovljenici zajedno (SU, BUZ, DSU) predlažu Vladi povećanje izdvajanja za I. mirovinski stup uz redefiniranje statusa II. stupa koji nije polučio najavljene efekte. Za II. stup je dovoljno kazati da se preko 80 posto svih koji odlaze u mirovinu odlučuje za prijenos sredstava u I. stup a tek manji dio ostaje i u II. stupu, i to uglavnom radi mogućnosti povlačenja 15 posto gotovine koja im u većini slučajeva služi za pokrivanje minusa na osobnim računima. Kada ne bi bilo mogućnosti povlačenja gotovine samo bi rijetki prilikom umirovljenja ostali u II. stupu što samo po sebi sugerira kako se sa II. stupom nešto  treba uraditi, i to doslovno odmah.”

“Budući već imamo cijene roba i usluga na razini EU tako ne vidimo opravdane razloge radi kojih u Hrvatskoj ne bi trebali imati europske plaće i mirovine. Ako je minimalna plaća, minimalna mirovina, cijena sata rada, kao i još puno toga isključivo posljedica političke volje i u potpunoj nadležnosti Vlade odnosno Hrvatskog sabora, onda je logičan zaključak kako je i siromaštvo posljedica političkih odluka ili volje a ne financijskih nemogućnosti države. “

“Umirovljenici zajedno uz najveće umirovljeničke udruge MUH-a i SUH-a, kao i radnički sindikati, dijeli mišljenje kako je iscrpljen prostor za povećanje neoporezivog dijela plaće stoga je jedino rješenje u povećanju bruto plaća koje se treba uraditi kroz povećanje minimalne cijene satnice rada koje su u Hrvatskoj među trima najmanjima u EU. Hrvatska će ove godine za mirovine isplati cca 6,5 milijardi eura s tim će uplate u oba stupa iznositi 4,3 milijarde eura što znači da će se 2,2 milijarde eura pokriti drugim prihodima proračuna.”

“Izdvajanjem mirovina po posebnim propisima koje čine 25 posto ili cca 1,65 milijardi eura dolazimo do ‘samo’ 0,55 milijardi eura koji nedostaje da bi se čak i uz važeće stope doprinosa uplatama pokrile isplate svih preostalih mirovina. Ako su u nizu zemalja EU koje imaju znatno veće prosječne mirovine od Hrvatske i ukupne stope doprinosa za mirovine veće poput npr. 24,4 u Sloveniji, Francuskoj 27,8 posto ili Italiji čak 33 posto onda nema zapreke da se stope doprinosa za mirovine uz povećanje bruto plaća povećaju i u Hrvatskoj.”

“Povećanjem bruto plaća kroz povećanje cijene satnice rada, uz povećanje stope doprinosa za I. mirovinski stup i resetiranjem II stupa, se otvora prostor i za značajan rast mirovina što su u javno iznesenim zahtjevima već najavile sve relevantne umirovljeničke udruge i stranke.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.