Prati nas

Povjerljivo

Izbjegla za dlaku

Branka: ‘Od užasa prerane menopauze spasio me ginekolog’

Nakon brojnih objavljenih priča žena koje su nam se požalile da se vrlo teško nose s menopauzom, odlučila nam se povjeriti i gospođa Branka. Ona je prošla težak put do majčinstva te se godinama borila s ginekološkim problemima. Svemu je dodatno kumovao i Domovinski rat kad je kod nje nastupila prerana menopauza. Spasio ju je, mišljenja je, samo njezin izvrstan ginekolog.

Objavljeno

|

Treba li uzimati hormone protiv menopauze?
ilustracija: S. Bura/mj

“U potpunosti razumijem žene koje teško podnose menopauzu. Ja sam prije prvog djeteta imala pobačaj, no porođaj s prvim djetetom je prošao izvrsno. Nakon porođaja nisam koristila nikakvu kontracepciju, a kad sam pomislila da sam opet trudna, utvrđen mi je miom na lijevom jajniku i to u veličini dječje glave. Taj mi je miom uklonjen i ostao mi je jedan jajnik, no pokušavala sam zanijeti s jednim jajnikom. Imala sam šest spontanih pobačaja i već sasvim izluđena uspjela sam roditi s 33 godine”, opisuje nam svoju borbu naša iskrena čitateljica Branka.

I nakon tog porođaja je, priznaje, stalno imala polipe i miome – neki su nestajali sami od sebe, a neke ima i danas, u osmom desetljeću života.

Svemu su kumovale ratne strahote

“Za vrijeme Domovinskog rata ušla sam u prijevremenu menopauzu. Užasno sam se mučila s nesanicom, razdražljivošću, bila sam cendrava. Na kraju sam se odlučila za nadomjesnu hormonalnu terapiju! Srećom mi je moj, danas pokojni, ginekolog Miro Kramarić, ujedno i moj dobar prijatelj, preporučio nadomjesne hormone. Imala sam 45 godina kad sam ih počela uzimati i preporodila sam se. Najprije sam pila one s kojima sam imala ciklus, a kasnije sam prešla na one bez ciklusa i koristila ih 25 godina”, priznala nam je gospođa Branka.

Kad je napunila 70 godina, povjerava nam, zbog mioma na maternici liječnici su je uvjerili da mora prestati piti hormone čim joj miom otklone. “Žao mi je što sam ih morala prestati piti jer mi se puno toga poremetilo, od atrofije vagine i mjehura, do ponovnog lošeg spavanja, k tome mi se koža strašno isušuje, oslabio mi je vid i prorijedila se kosa”, svjedoči gospođa Brankica.

Kako kaže, ne želi nikoga nagovarati na nadomjesnu terapiju i smatra da svaka žena o tome mora sama odlučiti. No, ona svjedoči o svom iskustvu koje je bilo pozitivno, ne bi li onima s teškim simptomima pomogla donijeti odluku.

Ne uzimajte hormone na svoju ruku

Napominjemo na kraju ovog svjedočenja da nisu svi uvjerenja da su nadomjesni hormoni potpuno bezazleni za organizam, niti to ginekolozi i liječnici savjetuju baš svakoj ženi. Svakako uzimaju u obzir trenutačno zdravstveno stanje žene, povijest raznih bolesti u obitelji i potom razmatraju potencijalne rizike odnosno benefite za svaku ponaosob. Nužno je stoga prije bilo kakve odluke početi od pregleda i konzultacija sa svojim ginekologom.

O teškoj borbi s menopauzom govorila nam je gospođa Tamara, a povjerila nam se i gospođa Mona.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.