Prati nas

Povjerljivo

Bolest ne bira

Mirjana (57): ‘Uništio me rak dojke, posla za mene nema, 18 mjeseci ni eura ne dobivam’

Kaže se da bolest ne bira, a mi dodajemo da bolest ni ne pita. Ne pita – kao u primjeru naših čitateljica koje su prošle pakao borbe s rakom dojke – hoće li u šestom desetljeću pronaći posao koji su zbog bolesti još u stanju raditi, te hoće li dogurati do kakve-takve pristojne mirovine. Ovo su njihove potresne priče.

Objavljeno

|

Kako naći posao nakon karcinoma dojke?
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Mirjana ima 57 godina. Napunila je 36 godina staža kad je njezina firma otišla u stečaj. Paralelno uz poslovnu agoniju, proživljavala je onu privatnu, kad se teško razboljela.

“Operirala sam karcinom dojke, prošla kemoterapiju i zračenje i sada sam pod kontrolom onkologa. Naknada sa Zavoda za zapošljavanje, koju sam primala 15 mjeseci, istekla mi je. Zamislite koliko mi je teško, za posao više nisam, s druge strane nitko me neće zbog teške bolesti”, objasnila je svoju situaciju gospođa Mirjana.

Otišla je, kaže, na komisiju za invalidsku mirovinu, no komisija ju je odbila. “Za njih valjda nisam dovoljno bolesna. I sada sam punih 18 mjeseci bez ikakvih primanja! Čekam prvi uvjet za prijevremenu, a to ću pravo ostvariti kada navršim 58 godina i 3 mjeseca”, otkriva nam ogorčena gospođa kojoj se valja, uz najgorči okus bolesti, u besparici još godinu dana snalaziti kako zna i umije.

“Zakinuta sam za 2. mirovinski stup!”

Igrom slučaja, još jedna naša čitateljica o kojoj danas pišemo, zove se Mirjana (60). Ona nam je povjerila da je njoj prije šest godina, kad je teško oboljela, priznat invaliditet.

“U invalidsku mirovinu otišla sam prije šest godina. Tada sam imala 54 godine života i 35 godina radnog staža u državnoj službi. Operirala sam karcinom dojke, a nakon provedenih 25 zračenja imala sam niz drugih zdravstvenih problema”, otkriva nam.

Invalidskom mirovinom se ne može pohvaliti, ali kakva je takva je, stiže. “Mirovina mi sada, s povećanjem, iznosi svega 350 eura. No, tu moram napomenuti da sam izrazito ljuta jer mi pri izračunu mirovine nisu uzeli u obzir sredstva koja su mi godinama izdvajana u 2. mirovinski stup, a bila sam obveznik 2. stupa. Na moj upit zbog čega to nije uzeto u izračun mirovine, od mjerodavnih sam dobila odgovor da će ta sredstva, koja sam izdvajala u 2. stup, nakon moje smrti naslijediti moji nasljednici”, objašnjava nam gospođa Mirjana koja nam, osim na to da s invalidskom mirovinom čovjek teško može kvalitetno raditi na svom zdravlju, ukazuje i na nepravdu našeg mirovinskog sustava jer u mirovini ne može uživati ono za što je za radnog vijeka izdvajala.

Provjerili smo što kaže zakon o sredstvima iz 2. mirovinskog stupa u slučaju invalidske mirovine.

Što kaže članak 101. Zakona o obveznim mirovinskim fondovima?

(1) Ako kod člana mirovinskog fonda nastane potpuni gubitak radne sposobnosti s pravom na invalidsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ukupna kapitalizirana sredstva na osobnom računu člana mirovinskog fonda mirovinsko društvo će putem Središnjeg registra osiguranika prenijeti u državni proračun, a Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje će mu odrediti invalidsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, kao da je član fonda bio osiguran samo u obveznom mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti.

(2) Odredba stavka 1. ovoga članka neće se primijeniti na člana mirovinskog fonda koji je stariji od 55 godina i koji je član mirovinskog fonda duže od 10 godina, ako bi mjesečna svota invalidske mirovine koja bi mu pripadala prema programu mirovinskog osiguravajućeg društva uvećana za iznos osnovne invalidske mirovine iz stavka 3. ovoga članka iznosila više od mjesečne svote invalidske mirovine određene primjenom stavka 1. ovoga članka. U tom slučaju, sredstva s računa člana mirovinskog fonda prenijet će se putem Središnjeg registra osiguranika mirovinskom osiguravajućem društvu koje on izabere i koje mu osigurava trajnu mjesečnu invalidsku mirovinu prema svome programu, u skladu s posebnim zakonom.

(3) U slučaju primjene stavka 2. ovoga članka, osiguraniku će se invalidska mirovina u obveznom mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti odrediti kao osnovna mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

(4) Ako kod člana mirovinskog fonda nastane djelomični gubitak radne sposobnosti s pravom na invalidsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, član fonda može ostvariti pravo na mirovinu samo u obveznom mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti, a sredstva kapitaliziranih doprinosa ostaju na osobnom računu člana fonda, dok član ne ostvari pravo na prijevremenu starosnu, starosnu ili invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.