Prati nas

Vijesti

Standard

Umirovljenica Štefica ne sjeća se kad je kupila biftek, a radila je 40 godina

Čak tri od četiri umirovljenika žive ispod granice siromaštva, a situacija za sve bi mogla biti još gora jer Hrvatska narodna banka očekuje pad ekonomije. Do kraja godine Hrvatska možda tehnički uđe u recesiju.

Objavljeno

|

Što si umirovljenici mogu priuštiti od mirovine?
Gospođa Štefica jedva spaja kraj s krajem (scr: RTL)

I s prosječnom plaćom nije lako izgurati mjesec, kamo li mirovinom. Hoće li novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu koji bi Vlada RH treba predstaviti u četvrtak pomoći umirovljenicima? Jednim dijelom sigurno hoće, no nitko ne očekuje da će ga jeftinija struja i eventualni energetski dodatak izvući iz siromaštva.

O tome je za RTL progovorila gospođa Štefica iz Zagreba koja na dan može potrošiti maksimalno 10 eura. Ona je 40 godina radila u bolničkom laboratoriju, a sada prima mirovinu od samo 440 eura. U Europskoj uniji prosjek je 1.200 eura.

“Moja djeca su ta koja uskaču kada treba, a treba stalno. Svaki mjesec. Ja ne znam kad sam zadnji puta kupila biftek. Uopće ne znam što je to”, kazala je. Rekordno usklađenje mirovina od ovog mjeseca donijelo joj je samo 36 eura u novčaniku više.

Ni najavljena 13. mirovina neće joj puno pomoći. “To je kao kad baciš psu kost pa mu kažeš – Hajde sad malo šuti! Ja to tako smatram. To će vjerojatno otići na neki minus na tekućem i to je to”, iskreno govori Štefica.

Čak tri od četiri umirovljenika žive ispod granice siromaštva, a situacija za sve bi mogla biti još gora jer Hrvatska narodna banka očekuje pad ekonomije. Do kraja godine Hrvatska možda tehnički uđe u recesiju.

“Za građane će to značiti usporeniji tempo zapošljavanja tijekom narednih nekoliko kvartala, manje prostora za dodatni porast plaća, a i cijene će se formirati nešto kruće, odnosno neće toliko snažno rasti koliko bi rasle da je ekonomska aktivnost snažnija”, kazao je za RTL ekonomski analitičar Andrej Knez.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.