Prati nas

Povjerljivo

preočit nesrazmjer

Strašna razlika: ‘Ovo mi je mirovina za 14 godina rada u Hrvatskoj i 19 u Italiji’

Kad govorimo o penziji od 600 eura, u Hrvatskoj prvo pomislimo da ona i nije tako loša, ako znamo da prosječna mirovina iznosi svega 415 eura. No, umirovljenica Elizabeta vjerno dokazuje koliko su mirovine hrvatskih umirovljenika mizernije u usporedbi s primjerice susjednom Italijom. Otkrila nam je koliko prima od Hrvatske, a koliko joj, za manje staža, stiže iz Italije.

Objavljeno

|

Kolike su strane mirovine i kako ih zaraditi?
ilustracija: S. Bura/mj

“Žalosno je, ali stvarno je žalosno!” Tako je svoje pismo, u kojem nam je otkrila svoj mjesečni bankovni priljev na ime dviju mirovina, započela naša čitateljica Elizabeta. Muči ju, naime, nerazmjer kojem svjedoči. Svaki put kad vidi iznose mora dobro protrljati oči da bi povjerovala koliko zaostajemo po pitanju mirovina.

“Radila sam ukupno 33 godine i moja mirovina, za cjelokupni staž, iznosi 600 eura. Osjećam se poniženom za svu ljudskost i korektan odnos prema svakom poslu koji sam radila u životu. Imam višu stručnu spremu. Hrvatski dio moje mirovine za 14 godina radnog staža iznosi 150 eura. U Italiji sam odradila 19 godina staža – i napominjem da sam tamo radila na daleko lošije rangiranom radnom mjestu, a danas mi talijanska mirovina iznosi 450 eura“, svjedoči na svom primjeru. To je, valja priznati, tri puta veća mirovina za samo četiri godine više!

“Da sam u mojoj matičnoj zemlji dobila barem 300 eura, živjela bi zadovoljnija i mirnija, ovako, što reći?” pita se ova nezadovoljna umirovljenica. Svjesna je i ona da ljudi imaju i manje, ali to doista nije predmet ovog njezinog ukazivanja na to da hrvatski umirovljenici primaju mrvice u odnosu na talijanske susjede.

Damir već 8 godina čeka rješenje

Javila nam se i supruga umirovljenika Damira, povratnika iz inozemstva. On je vani, otkriva nam, odradio 40 godina, za što uredno prima i mirovinu. Njegov problem je nastao kad je od hrvatske države zatražio da mu se obračuna i hrvatska mirovina jer je sedamdesetih, prije odlaska van, u domovini odradio pet godina i nekoliko mjeseci.

“Zahtjev je podnio sa 65 godina života, a sada ima 73 godine. Ni uz svu odvjetničku pomoć on još uvijek nije uspio ishoditi obračun za tih par kuna odnosno eura koliko bi trebao dobivati. Eto, toliko o brzim postupcima i rješavanju građanskih problema tj. državnih obveza prema umirovljenicima”, napisala je naša revoltirana čitateljica.

Ljiljana: Način obračuna treba mijenjati

Nezadovoljna je i umirovljenica Ljiljana koja nam piše da je i ona ostvarila 43 godine radnog staža i to kao medicinska sestra. Njezina mirovina sa svim usklađivanjima danas iznosi 560 eura i smatra da tu nešto grdno ne valja s izračunom te da ga treba promijeniti. “Mislim da sam način izračuna mirovina nije dobar. A o povlaštenim i visokim braniteljskim mirovinama da i ne govorim, smatram da to treba isplaćivati iz nekog drugog fonda”, piše nam.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.