Prati nas

Zdravlje

brinite o sebi

U postmenopauzi ste? Evo što uzimati za snažniji libido

Znanstvenici su otkrili da folna kiselina u obliku tablete, odnosno folat koji se nalazi u kikirikiju, orasima, grašku, grahu, kruhu, jajima i lisnatom povrću – podižu seksualni nagon i poboljšavaju orgazme, osobito kod žena u postmenopauzi.

Objavljeno

|

Kako pronaći partnera?
ilustracija: S. Bura/mj

Tijekom istraživanja može li folna kiselina poboljšati ženski libido pola je sudionica dobivalo pravu folnu kiselinu u obliku tableta koje se uzimaju kao dodatak prehrani, dok su druge dobivale lažnu tabletu. Istraživanje je provedeno u Iranu, a nakon osam tjedana provedbe, dobivene je rezultate objavio TheGuardian.

Istraživačica dr. Hedyeh Riazi objasnila je kako su se seksualna želja, orgazmi, opće seksualno zadovoljstvo i uzbuđenje daleko više poboljšali u skupini koja je uzimala stvarnu folnu kiselinu.

Pišući za medicinski časopis koji se izdaje u ime Međunarodnog društva za seksualnu medicinu, Journal of Sexual Medicine, dr. Riazi je rekla: “Naša otkrića sugeriraju da folna kiselina može poboljšati seksualnu funkciju osobito kod žena u postmenopauzi”.

Prijašnja istraživanja pokazala su da folna kiselina može pomoći muškarcima u borbi protiv erektilne disfunkcije jer poboljšava protok krvi.

Valja napomenuti da je istraživanje obuhvatilo samo folnu kiselinu kao dodatak prehrani, a ne sve folate. Folatima naime nazivamo sve što sadrži vitamin B, bilo da se on dakle pojavljuje u prirodnoj hrani, ili je hrani dodan.

Da bi folate dobili prirodnim putem, trebali biste jesti zeleno lisnato povrće, grahorice, kruh, jaja i osobito kikiriki i orahe. No, budući da je hranom teško postići dovoljne koncentracije folata u krvi, svakako uvrstite folnu kiselinu kao dodatak prehrani. Počnite s kurom od dva mjeseca, mogli biste se ugodno iznenaditi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.