Prati nas

Kuhinja

S twistom

Zdrava i aromatična salata od cikle na ‘američki način’

Laka za uzgoj i izdašna, cikla spada u ‘obavezan program’ hrvatskih vrtlara. Pri tome je možemo koristiti na bezbroj načina; od sokova do osvježavajućih i nutritivno vrijednih salata.

Objavljeno

|

Recept za salatu od cikle
foto: Tracy Lundgren/Pixabay

Sezona je cikle, vrijednog korjenastog povrća koje hrvatski vrtlari rado uzgajaju, ponajviše zbog nezahtjevnosti same vrste, ali i visokih prinosa koje je relativno lako postići.

Iako je kod cikle upotrebljiv i list koji se može pripremati na varivo ili lešo, baš kao blitvu ili špinat, u ovom prilogu koncentrirat ćemo se na njen zadebljali korijen koji je bogat C vitaminom i vlaknima. C vitamin je snažan antioksidans koji pomaže u zacjeljivanju rana, dok su vlakna nužna za normalan rad crijeva. Uz to, cikla sadrži i folnu kiselinu koja je nužna za proizvodnju crvenih krvnih stanica, prevenciju bolesti i prevenciju defekata neuralne cijevi (kongenitalnih mana).

Sitno riban svjež korijen cikle, uz malo ulja, octa i soli postaje izdašna i zdrava salata, a jednako vrijedan je i svježe istisnuti sok cikle koji, radi boljeg okusa, možemo miješati sa sokom mrkve ili jabuke. Hrvatske domaćice ipak najradije rade klasično konzerviranu ciklu koja će zatvorena u staklenke izdržati cijelu zimu.

Mi vam pak u nastavku donosimo recept za aromatičnu “američku ciklu s cimetom i klinčićem”, a koju kao ukusnu i nutritivo vrijednu salatu preporučuje Sveučilište Nebraska-Lincoln u sklopu svojih edukacija o prehrani.

Sastojci

1 šalica jabučnog octa
½ šalice vode
¼ šalice šećera
¼ žličice soli
1 štapić cimeta
½ žličice čitavih klinčića
2 šalice narezane, prethodno “ucijelo” kuhane cikle

Priprema

Operite ruke sapunom i vodom. U loncu pomiješajte ocat, vodu, šećer, sol, cimet i klinčiće. Pustite da zavrije. Dodajte narezanu ciklu i kuhajte 3 minute. Izvadite štapić cimeta i bacite ga.

Pažljivo prebacite ciklu i tekućinu u čistu staklenku. Zatvorite staklenku i stavite je preko noći na hladno mjesto ili u hladnjak (nakon što se malo prohladi). Važno je da cikla odstoji prije posluživanja.

Prije posluživanja ocijedite. Poslužite u sendviču, u tortilji, kao salatu ili prilog. Ostatak čuvajte u zatvorenoj staklenoj posudi u hladnjaku do četiri tjedna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.