Prati nas

Vrt

Vitamini

Kako sačuvati jabuke do proljeća i na što treba pripaziti

Za uspješno skladištenje voća za zimu važno je poznavati sortne karakteristike samog voća te imati prostor koji zadovoljava osnovne zahtjeve. Uspijemo li u nakani, moći ćemo cijelu zimu, pa čak i dio proljeća, uživati u svježim vitaminima iz vlastitog voćnjaka.

Objavljeno

|

Kako čuvati jabuke i kruške preko zime?
ilustracija: S. Bura/mj

Ako se pažljivo ubere i pohrani u dobrim uvjetima, voće iz našeg domaćeg voćnjaka može postati zimnica. Možemo ga sačuvati bez značajnih organoleptičkih promjena nekoliko tjedana pa čak i nekoliko mjeseci. Dakle, uz malo planiranja i nešto više truda, možemo jesti naše jabuke, kruške, dunje i mušmule za Božić. A zašto ne i za Uskrs?

Pri tome je važno znati da je uspješnost dugog skladištenja velikim dijelom i sortna karakteristika te se za zimsku potrošnju najbolje čuvaju kasne sorte desertnih i kulinarskih jabuka i krušaka.

Jabuke koje zore u sredini sezone zrenja mogu se čuvati od četiri do osam tjedana, a kasne ili zimske sorte mogu se čuvati i značajno duže od toga. Skladištene kruške mogu potrajati od dva do tri mjeseca, ovisno o uvjetima u kojima se čuvaju. Zanimljivo, stručnjaci za preradu voća savjetuju dunje potrošiti unutar mjesec dana od berbe.

Gdje skladištiti voće u kućnim uvjetima?

Dakako, nabavka specijalizirane hladnjače za obična domaćinstva nije opcija pa je najbolje voće pohraniti u garaže, šupe i podrume pri čemu prostor mora zadovoljavati minimum uvjeta:

  • mora biti hladan, bez velikih i čestih oscilacija temperature. Najbolji raspon temperature je 2,8 – 7 °C za jabuke i nešto hladnije za kruške. Kruške se mogu čak čuvati u ladici za salatu u hladnjaku
  • iako hladan, prostor ne smije smrzavati
  • mora biti dobro prozračen
  • taman
  • blago vlažan
  • bez miševa

Pet koraka za pohranu voća za zimu

Pripremite kartonske kutije, rešetkaste kašete, police, polistirenske kutije ili letvarice u kojima ćete držati voće. Kutija mora omogućiti dobru cirkulaciju zraka sa strane i preko vrha. Danas su dostupni i posebni drveni stalci za pohranu s ladicama.

Odaberite voće bez oštećenja, srednje veličine, po mogućnosti s peteljkom. Voće koje se bere blago nezrelo obično najbolje podnosi skladištenje.

Položite u pripremljene kutije ili kašete voće u jednom sloju tako da se plodovi ne dodiruju. Ako je baš nužno, jabuke se mogu slagati jedna na drugu, ali tada moraju biti u kutijama i kašetama koje su otvorene sa svih strana kako bi omogućile protok zraka. Posebno pazite da voće ne oštetite dok ga slažete.

Odvojite. Nastojte držati različite sorte odvojeno, budući da imaju različite fiziologije. Idealno je držati srednje rane sorte odvojeno ili dosta udaljeno od onih kasnih budući da će zbog otpuštanja etilena sorte koje zore ranije ubrzati zrenje onih koje zore kasnije. Označite kutije.

Pazite da voće ne stoji pored izvora jakih mirisa kao što su boje, gnojiva i luk, kako ne bi “potegnulo” taj miris. Dunje imaju vrlo jak miris i najbolje ih je držati dalje od drugog voća.

Redovito provjeravajte uskladišteno voće

Kruške mogu vrlo brzo sazrjeti i izgubiti na kvaliteti pa ih je potrebno svakodnevno provjeravati. U toplim uvjetima skladištenja malo će omekšati kada budu zrele. U hladnijem skladištu sazrijevanje će biti naznačeno suptilnom promjenom boje, nakon čega će ih trebati unijeti u kuću na dan ili dva kako bi omekšale prije jela.

Kada neka kašeta voća dosegne optimalnu zrelost, odmah je izvadite iz skladišta, budući da oslobođeni plinovi mogu ubrzati sazrijevanje preostalog voća u pohrani.

Odbacite plodove koji pokazuje znakove truljenja kako biste spriječili širenje bolesti.

Za one koji žele znati više

Dodatne mjere poput pojedinačnog umatanja jabuka u novine ili toaletni papir mogu im pomoći da duže ostanu svježe, ali će otežati redovitu kontrolu.

Ako nemate prikladne uvjeta za skladištenje, manje količine jabuka mogu se staviti u plastične vreće u hladnjak kako bi se čuvale nekoliko tjedana. Napunite vreću s 2-3 kg voća, probušite nekoliko rupa i labavo zatvorite vrh kako bi zrak mogao cirkulirati.

Kao što smo rekli, kruške se mogu čuvati u ladici hladnjaka, no budite oprezni i redovito provjeravajte u kakvom su stanju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.